ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА

УСПЕЛИ сте да разбијете нашу умерену енергију – прве су речи којима се после одушевљеног аплауза упућеног ансамблу представе „Царство мрака“ и Народног позоришта, на Руском међународном позоришном фестивалу „Максим Горки“ у Нижњем Новгороду, у четвртак вече уметницима обратио председник жирија Николај Џегин. Овако би се, у најкраћем, могли изразити и утисци публике која је на ногама испратила госте из Београда одгледавши једног, за њих несвакидашњег Толстоја, у смелом и савременом тумачењу редитеља Игора Вука Торбице.

Интересовање за представу било је велико још од подневне конеференције за новинаре. Представници медија засипали су госте питањима - од тога зашто су изабрали баш овај наслов, како је изгледао њихов рад на горостасу руске и светске књижевности, шта је била инспирација за женске ликове у Толстојевом делу,чему се гледаоци могу надати у њиховом извођењу (а не би могли у неком другом), до знатижеље какве су утиске Београђани стекли о њиховом граду.

Дошли смо са „Царством мрака“, уз уверење да је довољно добро само оно најбоље. Народно позориште, као и цела српска култура, изузетни су поштоваоци руских аутора. Дела Чехова, Достојевског, Толстоја, Гогоља,као и савремених писаца, велика су инспирација нашем театру. Опус Максима Горког обавезна је лектира и за студенте ФДУ, који на другој години увек раде „На дну“ Максима Горког-обратила се домаћинима Ивана Вујић, управница националног театра, откривши да у овој кући следеће сезоне планирају да поставе на сцену „ Рат и мир“, што је изазвало велику знатижељу међу представницима седме силе.

Прочитајте још - "Царство мрака" Игора Вука Торбице у Нижњем Новгороду

Редитељ Игор Вук Торбица истакао је да први пут овај ансамбл игра руског класика пред руском публиком ( што ствара додатну трему), док је глумица Хана Селимовић рекла да публика свуда најбоље реагује на истину, јер истина уме да „засмеје или постиди, дирне или замисли“.

Уочи извођења београдске представе на сцену је изашао Борис Петрович Каинов , директор Државног академског драмског позоришта „Горки“, и публици у препуном гледалишту театра (основаног 1896.године, у време Николаја Другог) саопштио да ће гледати уметнике театра који ове године обележава век и по постојања. Том приликом, управница Ивана Вујић му је уручила Плакету Народног позоришта, а после представе потписан је и Протокол о сарадњи два угледне куће.

Публика на ногама поѕдравила ансамбл из Србије


Конференција за новинаре у Државном академском драмском позоришту " Горки"

Занимљиво је да су се , у складу са руском фестивалском традицијом, ауторском тиму „Царства мрака“ обратили и сви чланови жирија, износећи своја запажања. Тако се, између осталог чуло, да је представа „компактна и сажета“, да су „глумци заиста дивни, мајстори свог посла“, „да брзе промене сцена подсећају на филмске кадрове“, па и „да је хумор предах у царству мрака“...

Уручење Плакете Народног позоришта на сцени

И финале овог гостовања, протекло је у изузетном гостопримству: током свечане вечере млади глумци Државног академског театра отпевали су на српском „ Тамо далеко“. А онда направили необично надметање: извели су „на црту“ београдске колеге да на искап попију пиће (не знајући да ли је у њему вода или вотка) , а онда и „одглуме“ садржину чашице, одабру тему за импровизацију - забављајући их у предаху извођењем ведрих песмама на тему заједничке професије. ..

Руски глумци певају колегама на српском " Тамо далеко"

Зато су у овој фестивалској позоришној трци, на „ равне части“ признање већ поделили и домаћини и гости – први што су са српске уметнике примили добродошлицом за памћење ( како и доликује граду који догодине слави осам векова постојања) а други, што су свесрдно узвратили уметничку и пријатељску наклоност. Следећи пут, извесно је, „одмераваће“ снаге у Београду - у посети руског позоришта нашем националном театру.

Прочитајте још - Тријумф Игора Вука Торбице и представе "Царство мрака"

Дружење после представе,журка у позоришном клубу

ПРЕМИЈЕРНО“ МЕЂУНАРОДНИ

ПРВИ пут за девет година постојања овог фестивала, у програму су се нашле и представе из других земаља: уз Србију, ту су и позоришта из Немачке, Грузије и Јужне Кореје. Тако ће се, до 26. октобра, у граду на Волги, за неку од награда надметати седамнаест остварења.

Што се нас тиче, на достојној висини Толстојевог дела и врсној режији Игора Вука Торбице, био је комплетан ансамбл националног театара: Олга Одановић, Хана Селимовић, Вања Ејдус, Ненад Пећинар, Анастасиа Мандић, Марко Баћовић, Иван Ђорђевић, Никола Вујовић, Ивана Шћепановић, Новак Радуловић и мала Јелена Благојевић.

Екипа Народног позоришта на аеродрому у Нижњем Новгорду - повратак кући


СТРУЧНИ ЖИРИ

О НАЈБОЉИМА ће одлучивати жири којим председава позоришни критичар Николај Џегин (Москва) и чланови Јевгениј Авраменко (Санкт Петербург), Марина Томашева (Москва), Нина Шалимова (Москва),а једини члан из иностранства је Драгана Бошковић, позоришни критичар „Вечерњих новости“. Први пут, ове године своје фаворите имаће и Омладински жири,састављен од студената, младих позоришних критичара.


СЛИЧНОСТ С БЕОГРАДОМ

ГРАД Нижњи Новгород (који данас многи називају само Нижњи) у много чему сличан је Београду: смештен је на ушћу две реке,Волге и Оке, има стари и нови део града повезан Канавин мостом, тврђаву Кремљ (историјски центар града) - веома сличну нашем Калемегдану. Основан је још 1221.године , a данас има око милион и триста хиљада становника. Познат је и као родни град великог писца Максима Горког.

Какво је поштовање уживао у време СССР, тај велики борац против царског режима, социјалне неједнакости и малограђанштине, сведочи податак да је овај град од 1932. до 1990. године и носио име Горки, После пада комунизма 1991.године, Борис Јељцин му је вратио стари назив Нижни Новгород, али северно од града и даље постоји Горковско вештачко језеро.