НЕМА доказа да је овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност Петер Хандке "одао почаст крвопролићима", написао је Матс Малм, секретар Шведске академије, у ауторском тексту у листу Dagens Nyheter у одбрану одлуке која је изазвала салву негативних реакција широм света. Малм је у писму поручио да "Академија нема намеру да награђује ратног злочинца или да негира ратне злочине и геноцид".

Прочитајте још - Петер Хандке: Оживљавају ме Срби са Косова

- Хандке је дао провокативне, непримерене и нејасне изјаве о политичким питањима, али никада није негирао или релативизовао ратне злочине - оценио је Малм и цитирао текст из немачког листа "Зидојче цајтунг" 2006. у коме је Хандке истакао да је оно што се догодило у Сребреници злочин против човечности.

Секретар Шведске академије Матс Малм је казао да нису могли да пронађу доказе да је Хандке негирао злочине тиме што је присуствовао сахрани Слободана Милошевића.

- Питамо се које су то изворе користили његови критичари и шта се заправо говори о Хандкеовим изјавама. Академија није пронашла ништа у његовом писању што би могло да представља напад на цивилно друштво или непоштовање једнакости свих људи - записао је Малм.