Министарство културе и информисања Србије подсетило је данас, поводом реакција на доделу Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу, да се то признање додељује за животни допринос лауреата светској књижевности и културној баштини, а не за приватне ставове о различитим друштвено-историјским феноменима.

Прочитајте још: ИСПОВЕСТ АДВОКАТА: Петер Хандке хтео пешке да иде на састанак с Милошевићем

У саопштењу се наводи да се широм света прави и искрени љубитељи књижевности радују и поздрављају додељивање Нобелове награде Петеру Хандкеу, као највећем живом писцу немачког језика, док из региона Балкана "и понегде из света са добро познатих адреса стижу гласови мржње".

Прочитајте још: Председник телефоном разговарао са нобеловцем: Вучић честитао Хандкеу и позвао га у Србију

"Ипак, донекле изненађује права бујица антисрпске хистерије, примитивних инвектива, историјског ревизионизма и измишљотина, све због околности да је Нобелову награду добио писац који се усудио да воли и поштује српски народ. Они и писцу и народу намењују исту судбину, осуду и распеће на нечасном крсту својих неистина. Охрабрујемо их да размотре могућност да сва дела Хандкеа сакупе на гомилу, запале их и око ватре одиграју ритуални плес уз громко извикивање антисрпских парола", навело је министарство.

Министарство је оценило да би тај, потенцијално катарзични тренутак, показао човечанству да поражена идеологија и поступци покретача Другог светског рата и даље живе на Балкану и у главама појединих "лажних филозофа и марионетских удружења по свету, снажни и витални као некад".

"И то највише у оним клајнбиргерским варошима, оријенталним касабама и српским провинцијама које су нацисте дочекивале цвећем и карневалским расположењем и усхитима", додаје се у саопштењу.