ЈЕДНА ствар је борити се из шуме, оборити владу или блокирати град и улице, а сасвим друго је створити и изградити боље друштво. Не остављамо деци само кућу и новац. Остављамо им државу у којој живе.

Овим речима најпознатији светски револуционар Ернесто Че Гевара "проговара" на страницама књиге Марка Крстића "Мундо либре" (коју је недавно објавила "Лагуна"). Познати писац и добитник награде "Бранко Ћопић" свој нови роман посветио је икони слободарског света и његовим последњим данима, проведеним у шумама Боливије. Крстићев Команданте представљен је као човек, а не као мит, као неко коме недостаје породица, ко разуме страх својих сабораца, ко зна сопствена ограничења...

- Веома ми је било стало да прикажем Чеа, нарочито у тим последњим данима у боливијским шумама, кроз једну мање познату, интимнију призму - као човека са својим страховима, сумњама, који је истовремено и "команданте" и отац, и човек и херој. Стална унутрашња борба коју је проживљавао, између дома и шуме, породице и сабораца, реалног и могућег. Баш зато што је био свестан својих ограничења, чак и здравствених, његова жртва је била још већа - објашњава, за "Новости", Марко Крстић.

По речима аутора, роман јесте базиран на историјским догађајима, али су га, много више од званичне верзије Че Геварине смрти занимали улога и духовни преокрет Антонија Аргедаса, боливијског министра полиције.

Прочитајте још - Че Гевара и даље живи

- Без тог човека, вероватно би историја другачије изгледала, а Чеов дневник из Боливије остао би запечаћен у архивама ЦИА - сматра Крстић.

На питање зашто је одабрао баш Че Гевару за свог јунака, наш саговорник има једноставан одговор:

- Зато што је херој! А нама су у овом конзумерском и опортунистичком времену у коме

постоји само привид слободе, потребни хероји. Нема много људи у историји света, још од Сократа и Христа, који су као он жртвовали живот за своја убеђења и личним примером мењали постојећи поредак, посебно у модерном добу. У том смислу, да ли је 21. или 20. или 10. век, није уопште важно. Велика дела заувек остају велика, као и човекова потреба за елементарном слободом, независно од друштвеног и историјског контекста у којима се то догађа. Време пролази, али праве идеје увек остају исте, универзалне. Зато је "Мундо либре" истовремено и метафизичан и реалистичан роман.

Иако је најпознатији Чеов портрет одштампан на мајицама у милионским тиражима обишао планету, све је мањи број људи који било шта знају о животу вероватно најпознатијег Латиноамериканца.

Прочитајте још - Неукротива сила звана Че

Савремени конзумеризам јесте обесмислио Чеа, претворивши га у бренд и глобалну поп икону. У то име, мој роман "Мундо либре" је упућен и њима. Да упознају лик и дело човека кога носе на грудима - у супротном, мајица постаје само модни детаљ, поза или хипстерај. На крају, ко каже да за идеале гину будале? Можда смо будале баш ми, мислећи да су они будале - закључује Крстић.

фото П.Митић

И ДАНАС ГА ЖАЛЕ

ЧЕ Гевара је и данас један од најпознатијих симбола слободе и побуне на свету, али његово име "узимају у уста" и они чија је "борба" далеко од његове.

То је тачно, али мени је много важнија чињеница да је обележавању педесетогодишњице његове смрти у Хавани, присуствовало милион људи. Из свих делова света. То нешто говори - каже Крстић.