У БЕОГРАДСКОМ Хајд парку на Топчидерском брду наш легендарни драматичар, сценариста и редитељ Душан Ковачевић започео је финалне пробе за почетак снимања новог филма "Није лоше бити човек".

После паузе од 17 година, колико је протекло од његове режије филма "Професионалац", Ковачевић је у уторак опет сео у редитељску столицу, срећан због јутарњег октобарског сунца и времена које ће им наредних дана ићи наруку.

- Да будем искрен, филм ми и јесте и није недостајао, јер када пишете драму, ви гледате филм. Драма је, заправо, део велике или мале филмске приче која се догађа у једном сценском простору, у ограниченом делу нечег што ви замишљате да је кућа, двориште или неки други животни амбијент. У филму сте ослобођени тих позоришних "стега" које и те како могу да буду стимулативне, јер захтевају додатак маште.

ПРОЧИТАЈТЕ И:SNIMANjE FILMA "SVETOZAR MILETIĆ": Istorijska saga koja pokazuje sve ožiljke našeg naroda

Пошто смо ми данас у парку, реално имамо све предности у његовој чаролији, а када на сцени треба да га направимо онда смишљамо како то да урадимо с једним дрветом. Утолико ми је увек било теже у позоришту, од прве драме "Маратонци трче почасни круг", која има десет слика, а свака слика се догађа у неком другом простору, тако да они и када су били писани, а писао сам их кад сам био студент треће године, више су били филмски сценарио. Десет година после њихове премијере у Атељеу 212, у режији Љубомира Муција Драшкића, "Маратонци" су реализовани као филм - каже Ковачевић за "Новости", истичући да се то и сада понавља.

ДОГОВОР Душко Ковачевић са Христином Поповић,фото В.ДаниловСценарио новог филма ироничног наслова "Није лоше бити човек", како објашњава, базира се на његовој драми "Кумови" (од 2012. као хит представа овенчана бројним наградама још увек се изводи на сцени Звездара театра), али је од ње остала само иницијална прича о човеку који је у парку, у близини своје куће, срео пса и спријатељио се с њим. Главне јунаке у филмској верзији ове "комедије о трагедији наше стварности", која прати Милана, професора музике који је остао без посла, играју Војин Ћетковић, Ненад Јездић, Срђан Жика Тодоровић, Бранка Катић, Христина Поповић, Андрија Милошевић... Гордан Кичић и редитељева ћерка Лена Ковачевић играју ликове певача и певачице, а ову глумачку поделу употпуњава и неколико паса, којима је такође доделио озбиљне "улоге".

Фото В.Данилов

- Ово је моја прва сарадња с Душком Ковачевићем, и дивно је проводити време, разговарати и стварати с таквим великим писцем и човеком као што је он - каже Војин Ћетковић, који игра Милана. - А биле су чудне околности када ме је позвао, срели смо се, нажалост, на једној комеморацији, и ту ми је рекао да има улогу за мене и да би волео да радимо. Касније је прочитао мој интервју у којем сам написао посвету мом куму, и после тога ме је позвао.

Фото В.Данилов


Испоставило се да неке реченице које сам говорио постоје у његовом сценарију, а изговара их главни јунак Милан свом куму који је умро. Много се неких и приватних ствари ту поклопило, а у сваком добром сценарију увек постоји више слојева. Душко је написао двадесетак верзија, а ја сам прочитао неких пет-шест, и то по више пута - истиче Ћетковић.

"Није лоше бити човек" прати више од 20 животних судбина, а на јучерашњој проби за снимање били су и глумци Јелена Михајловић, Срђан Тимаров, Немања Стаматовић, као и Момчило Бајагић Бајага, који компонује музику.

Композитор Момчило Бајагић,Фото В.Данилов


ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА СВЕТСКЕ ФЕСТИВАЛЕ

ПРОДУЦЕНТ филма је кућа "Арт и попкорн" Мирослава Могоровића, који је познат управо по томе што је продуцирао многобројна остварења која су приказивана и освајала награде на светским фестивалима.

- Ово је моја прва сарадња с Душком, и велико ми је задовољство што сам дошао до тога да могу да радим с таквом легендом као што је он. Иако сценарио на први поглед делује као да је за домаће тржиште, он са наслеђем које Душко има у свету, јер је добијао награде на највећим фестивалима, има велики потенцијал и за инострано тржиште, и надам се да овим филмом наставимо ту традицију - истиче Могоровић.