У СКЛАДУ са оним што су себи ставили у задатак, да представљају ретко излагана репрезентативна дела српског сликарства из друге половине 19. и прве половине 20. века, "Дворска галерија" са Андрићевог венца припремила је изложбу "Од Балкана до Сене", која ће бити отворена вечерас у 19 часова.

Реч је о поставци дела три наша најистакнутија аутора - Паје Јовановића, Надежде Петровић и Саве Шумановића. До 19. октобра, пред публиком ће бити избор њихових слика из приватних колекција, а начинио га је власник ове продајне галерије Златомир Злаја Врачевић.

Мађу радовима нашег најпризнатијег представника академског реализма Паје Јовановића (1859 -1957) биће изложени они на којима су његове омиљене ликовне теме - историјске композиције, портрети, људи и обичаји са Балкана. Између осталих то су платна "Двобој", "Час мачевања", "Борба петлова", "Девојка на извору", "Преља"...

Када су у питању дела Надежде Петровић (1873-1915), најзначајније српске сликарке на размеђи 19. и 20. века, која је савремену европску уметност увела у наше сликарство, поставка представља слике настале током боравка на Косову 1913. У питању је једно платно, са њеним чувеним мотивом - косовским божурима и друго, на коме је представљен Призрен. Биће изложена и слика "Пастир са фрулом" из 1906. године.


Надежда Петровић, "Пастир са фрулом"

ПРОЧИТАЈТЕ И:Kokan Mladenović: Vreme režira komade, koliko i mi njih

Дела Саве Шумановића (1896-1942) из приватних колекција, већином чине слике из његовог шидског периода и једна из времена када је стварао у Паризу. Француски период заступљен је тако платном "Санте на Сени" из 1929. године.

Призори из Савиног завичаја заступљени су на шест радова. То су слике настале између 1933. и 1940. године - "Улица са дрвећем", "Бунар у дворишту", "Шидски сокак са снегом", "Гибарачки пут", "Зима" и "Шидска станица".

Сава Шумановић, "Санте на Сени"

СЛОБОДАН УЛАЗ

УЛАЗ на изложбу са делима Паје Јовановића, Надежде Петровић и Саве Шумановића је слободан, а врата "Дворске галерије" отворена су од 10 до 21 сат. Поред тога што продаје дела наших сликара, ова галерија се бави и антиквитетима и намештајем.