После краће болести, у Новом Саду је преминуо др Јован Љуштановић, велики познавалац и проучавалац књижевности за децу, професор на Високој школи за образовање васпитача, уредник часописа "Детињство", дугогодишњи председник УО Змајевих дечјих игара.

Аутор је неколико изузетних дела, "Дечји смех Бранислава Нушића", "Црвенкапа грицка вука", "Брисање лава", "Принцеза лута замком", "Књижевност за децу у огледалу културе"... Био је аутор читанки, лектира за основну школу, приредио је више књига поезије и прозе за малишане.

- Љуштановић је један од ретких истрајних људи, чији је научни рад показао да се књижевност за децу не може искључити из виталних токова књижевности у целини - истиче др Валентина Хамовић. Др Зорана Опачић указује на његову племенитост, господственост, благост и стрпљење, који су пленили и покретали, а писац Мошо Одаловић каже: "Рекло би се пристигао из Вукових времена, са тадањим животним начелима, али свему новом у модернијој певанији - увек наредан".

- Љуштановић је био предводник, умногоме и утемељивач, једне нове генерације тумача књижевности за децу - каже др Александар Јовановић.