ПРВИ пут сам у Србији и веома сам узбуђен. Желео сам да дођем овде, јер су ми колеге из ваше земље, пре свих Жељко Лучић, испричале много тога лепог. Наступао сам са њим неколико пута и увек ми је говорио: "Требало би да дођеш у Србију. Сјајно је." Још се сећам нашег заједничког извођења "Травијате" у лондонској Краљевској опери.

Овим речима тенор Чарлс Кастроново започиње разговор за "Новости", на проби пред вечерашњи наступ на свечаном отварању 51. Бемуса. У Великој дворани Коларчеве задужбине од 20 часова ће наступити са сопраном Анђелом Георгију и Симфонијским оркестром РТС, којим ће дириговати Бојан Суђић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Баштина великана под Лубардиним кровом

Осим одлазака на пробе и наступ, Кастроново открива да ће време у Београду искористити и да нешто види:

- Не волим да се понашам превише као туриста. Више ми се допада да се помешам са обичим светом. Хтео бих да се прошетам по центру града, попијем кафу, посматрам људе.

Један од најбољих лирских тенора своје генерације објашњава да је позив за Београд добио изненада.

- Донедавно сам био веома заузет и планирао сам да одем кући у Лос Анђелес. Али, када ме је Анђела Георгију, са којом сам већ наступао, питала да ли бих могао да певам са њом у Србији, зато што се Теодор Илинкај повредио, наравно да сам пристао - истиче Кастроново. - Имали су договорен програм, али Теодор и ја немамо потпуно исти репертоар. Зато сам замолио Анђелу да променим неколико наших дуета, што није био проблем за њу. Увели смо прелепи велики дует из опере "Ромео и Јулија", а пробаћу и нешто ново - арију Мауриција и дует из опере "Адријана Лекуврер". На сваком концерту трудим се да изведем нешто ново.

Сваки извођач, објашњава тенор, различито исказује емоције:

- Неки воле да певају близу, док други, пак, воле да имају простора. Неки више глуме, неки су мирнији. На пример, Анђела је веома великодушна. Она даје много енергије.

Чарлс Кастроново је рођен у Њујорку и одрастао у Калифорнији, а каријеру је започео као члан Опере Лос Анђелеса.

- Најчешће певам у Европи, око 90 одсто каријере остварио сам ту, зато сада живим у Берлину. Лос Анђелес је сувише далек да би се до њега "скокнуло" за викенд - каже у шали тенор. - У Америци певам можда само једном годишње, најчешће у Њујорку, Чикагу или, ако имам среће, у Лос Анђелесу.

На позив Метрополитен опере придружио се програму за развој младих уметника и у јесен 1999. дебитовао на сцени Метрополитена у премијерном извођењу опере "Пајаци".

- Када сам започео каријеру певао сам белканто и Моцартове опере. Увек идем полако, и мало-помало, док сазревам, додајем нове улоге. Тек прошле године био сам Дон Хозе из опере "Кармен" и био сам пресрећан.

Кастроново истиче да је савладао неке коте о којима је маштао када је имао 17 година, али има их још:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бродвејске и друге "Враголије" у Позоришту на Теразијама

- Никада нисам певао у Скали, али ћу 2020. тамо дебитовати "Травијатом". Идуће године ћу наступити и у дуго очекиваном "Дон Карлосу" и остварити се у улози Вертера. Дуго сањам и о роли Рикарда из "Бала под маскама". Пред београдском публиком извешћу једну арију.


МИСЛИО САМ ДА ЈЕ СУЂИЋ ПЕВАЧ

НА програму су, међу осталима, дела Дмитрија Шостаковича, Михаила Ивановича Глинке, Жоржа Бизеа, Ђакома Пучинија, као и "Фантазија на српске теме" Николаја Римског Корсакова.

- Помислио сам да је Бојан Суђић певач јер има диван глас и јер сам осетио да разуме како певач функционише. Он дише са мном и то ме је сасвим опустило. Оркестар има веома топао звук, и не само да свира, већ и слуша. Надам се да ћемо имати сјајан концерт. Волео бих поново да дођем.