ПЕСНИЧКИ сусрети "Лазар Вучковић", 52. пут одржани у организацији "Панораме - Јединство", свечано су отворени у Богословији У Призрену, одакле је караван песника наставио своје гостовање по Метохији, у Ораховцу, а потом по централном и северном Косову. Током дводневних сусрета песници су презентовали житељима српских средина своја најновија остварења. Награда за најбољу поезију објављену у књизи "Стремљења" коју издаје "Панорама" ове године припала је књижевнику Миловану Витезовићу.

- Очување српске писане речи на Косову и Метохији је знак да култура која се стварала вековима продужава нит трајања и у тешким условима. Свака реч која је утиснута о Косову и Метохији, у богатом стваралаштву српских књижевника, представља неизбрисив траг да је српски народ вековима присутан на овој територији и док год се на Косову и Метохији чује, чита, говори и пише српска реч неће бити изгубљени ни српска прошлост ни српска будућност - рекао је Светозар Влаховић, директор "Панораме", обраћајући се поштоваоцима поезије, подсећајући да се ови сусрети одржавају у славу песника Лазара Вучковића, који је јако млад изгубио живот у водама Охридског језера.

Посебно је био емотиван сусрет песника и деце у школи у српском делу Ораховца. Песници су казивали своје стихове, а потом су малишани певали косовске песме.

Додела награде "Лазар Вучковић" је најсвечанији чин песничких сусрета. Одлуку жирија, којим је и председавала, образложила је Рада Комазец, уредница "Јединства" и часописа "Стремљења":

Прочитајте још - Милован Витезовић: Ово није краљ Петар први - ни свој, ни мој!


- У богатим поетским прилозима објављеним између два песничка сусрета издвојила се поезија духовног и родољубивог карактера Милована Витезовића. Ова поезија врви од лирско - епске распеваности у чијој сржи доминирају мит и историја, али и темељи наше материјалне и духовне културе. Као истраживач српског историјског, етичког и националног бића у поезији примењује различите стилове и поетске елменте а песмама често даје снажнији ритам као неку врсту заклетве отаџбини на бесконачну љубав и верност.

Ту је и наше трајање обележено ратовима, затворима, вешалима, али и тежње да се тиранин заустави, да се усправимо и опстанемо на овој светој Видовданској земљи. Ту су наше цркве и задужбине, наше деобе и сеобе, наше Косово, јунаци и светитељи - истакла је уредница Комазец и додала да је поред поезије у "Стремљењу" објављен и Витезовићев есеј "Косово" који је, према речима председнице жирија овогодишње аграде "Лазар Вучковић" пун незаборавних речи, које су уграђене у национално памћење.

Милован Витезовић, фото А.Стевановић Живковић


- У њему се негују епске врлине, као храброст, верност и правда а изнад свега Косовски завет . За Витезовића Косово је непресушна духовна ризница, а сам песник Витезовић каже да и није песник онај који не пише о Косову и Метохији - навела је Рада Комазец.

ТРАЈАЊЕ И ПРОГОН

Књижевна манифестација "Лазар Вучковић" која се традиционалнo организује у част некадашњег косовско метохијског песника до 1999. године трајала је по недељу и више дана. Међутим, прогоном из Приштине ови сусрети су знатно редуковани због ситуације на КиМ и трају углавном по два дана.