Изложбом посвећеном Леонарду да Винчију (1452-1519), Пожаревац се од вечерас придружио светским градовима који обележавају 500 година од смрти овог славног италијанског сликара, вајара и научника.


Изложба под називом „Леонардо 500 – геније, природа, вода и море“, аутора Луиђија Валерија из Природњачко-културног центра „Лега Навале“ из Рима, отворена је у галерији „Обојена светлост“ Центра за културу, у организацији Фондације ДАНА.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Радост читања са папира

Поставка се састоји од више паноа на којима су представљени Леонардови цртежи из области инжењерске технике и механике, али и његове слике, међу којима су најпознатије „Мона Лиза“ и „Тајна вечера“.

Овај генијални уметник, научник и визионар, рођен је у доба ренесансе, 15. априла 1452. године, у селу Анхиано близу италијанског града Винчи.

фото Д.Новковић


Са 14 година почео је да ради код Андреа дел Верокиа, као шегрт у његовој уметничкој радионици у Фиренци. Ту је научио многе занате и ушао у свет науке и технике.

фото Д.НовковићКасније је, као проналазач, значајно помогао развој механике, грађевинарства и астрономије. Умро је 2. маја 1519. године, у Амброазу, у Француској, где је и сахрањен.


фото Д.Новковић


фото Д.Новковић