ИЗБОР од око сто педесет оригиналних илустрација, објављених у књигама и часописима за децу, као и илустрације популарних јунака литературе за најмлађе - Алисе и Пинокиjа, које до сада нису публиковане, чине поставку "Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић", која ће у уторак вече у 19 часова бити представљена у Централном холу Народне библиотеке Србије.

Аутор изложбе, као и пратећег каталога, за овај мање познати сегмент стваралаштва наше треће сликарке-академика и прве жене која је изабрана за редовног члана САНУ, јесте историчарка уметности Горана Стевановић, водитељ Графичке збирке НБС. Рецензенти су професор Дијана Метлић и Весна Лакићевић Павићевић.

Уметница, чији је опус пратио еволутивну линију српске модерне, и обухватао поетике од интимизма до лирске апстракције, посвећено је илустровала књиге и часописе за децу од 1935. до 1983. године. У том периоду, сопственом поетском визијом обогатила је бројна прозна дела, као и најпознатије часописе за децу друге половине двадесетог века ("Пионири", "Полетарaц" и "Змај").

Прочитајте још - УНИШТЕНО ВЕКОВНО ПАМЋЕЊЕ: Обележен дан када је бомбардована Народна библиотека (ФОТО)

- Да је илустрација заиста била уткана у стваралачко ткиво уметничког пута Љубице Сокић, говори и чињеница да је учествовала на шест изложби илустрације у периоду од 1959. до 1993. године - истиче, за "Новости", Гордана Стевановић. - За свој илустраторски рад добила је и неколико важних награда: "Младо поколење" за илустрацију књига (1959), потом, плакеру "Златно перо Београда" за најбољу илустрацију у боји - "Алиса у чаробној земљи" (1962). Добитник је и награде "Невен" (1966) за илустрације у књизи "Нећу овим возом" Десанке Максимовић.

Из целокупног обимног и жанровски разноврсног илустраторског опуса Цуце Сокић, на посебан начин издвајају се портрети деце, у којима се рефлектује тиха постојаност и знатижељност карактера саме уметнице.

Прочитајте још - Библиотека на бурету барута

- Илуструјући за децу поново је могла да осети оно "стање унутрашње топлине и среће" које је обележило њено одрастање у топлом породичном окриљу, оживљавајући успомене на сеновите баште и дворишта, обрасла у бршљен предратног Берограда - објашњава ауторка изложбе.

"Алиса пада"


Један од првих сачуваних цртежа наше велике уметнице, иначе, јесте онај који је урадила на књизи "Чупавко Станко", са само шест година, пише у каталогу. Као зрео уметник, између осталих илустровала је дела Тургењева, Чапека, Лазе Лазаревића, Иве Андрића и Бранка Ћопића.

ЛИЧНА БИБЛИОТЕКА

ПРАТЕЋИ део изложбе чине књиге из личне библиотеке уметнице. У поставци су и аутопортрет и предмети из атељеа, који се чувају као део "Заоставштине Љубице Цуце Сокић", у Народној библиотеци Србије, а поклон су породице Гаталовић.