КАД песник Рајко Петров Ного објави нову збирку стихова, то је важан датум у нашој поезији. У књижарама и на киосцима од данас је његова књига "Документарни детаљи", у издању Компаније "Новости", у којој су, осим песама које су настајале последњих година, у време док се песник лечио од можданог удара и оне из његових ранијих збирки "Лазарева субота" и из циклуса "Мало документарних детаља". Тај циклус "дао" је и наслов новој књизи.

- Рајко је давно, пре четрдесет година, приређујући своју књигу "Планина и почело", написао у ауторској напомени да та књига нису ни сабране, још мање изабране песме, него да је то део једне књиге коју целог живота пише - каже књижевни критичар др Душко Бабић. - И за "Документарне детаље" би се могло рећи да је то један део те књиге коју целог живота пише. Средиште "Документарних детаља" јесу нове песме, које су настајале од 2017. наовамо и оне се наслањају на његову књигу "Сонет и смрт", коју је нешто пре тога написао. Обе књиге су део његове песничке биографије, која је у "Документарним детаљима" дата из перспективе болесничке собе, док су песме из његове раније фазе као нека врста пролога за читаоце његових нових стихова.

"Документарни детаљи" су осмишљени као аутобиографска књига, али су у Ногову породичну и личну историју ушли и догађаји из српске историје.

Јован Делић, Душко Бабић и Александар Јовановић Фото В. Данилов

- То је карактеристично за овог песника - објашњава Бабић. - Он, попут земљака Алексе Шантића, не раздваја своју породичну и личну историју од историје народа. Они чувени Шантићеви стихови, да у њему цвиле душе милиона и да се његовим гласом говори оно што је народ живео и осећао кроз своју историју, на најлепши могући начин се потврђују у Ноговој поезији. Везивање овог песника за традицију јесте нешто што је део не само његове поетике, него и психолошког устројства, менталне основе из које он говори и пева.

У записима из болесничке постеље, Ного је остао веран себи и својој поезији.

- Суочен са тешком болешћу која га је једно време оставила у полупокретном стању песник се бранио једино чиме уме и може да се брани: писањем поезије - каже проф. др Александар Јовановић, за "Новости".

- То је поезија која произилази из оног што се песнику стварно догодило. Али, као и увек када је реч о великом песнику и великој поезији, она обухвата и промишља читав његов живот, истовремено и читав живот његове поезије. Документарни детаљи о којима пева су с једне стране непосредни подаци из његовог живота и најновијих дешавања из болнице и око болнице, али и документарни детаљи његове културе од Косова до данашњег дана. То су истовремено и документарни детаљи о мукама и тешкоћама певања и настајања поезије.

У овој књизи, Ного је још једанпут потврдио да песник пева једино о ономе што живи, што му се десило и што зна, а раскорак између тих првих подстицаја и коначног уобличења песме је мера поезије и мера великог песника. Болнички случај Рајка Петрова Нога није само његов случај, него је случај његове поезије у целини.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РАЈКО ПЕТРОВ НОГО: За мене је ћирилица и више од идентитета


Проф. др Јован Делић је у рецензији написао да је Ного нужно био и остао вечити побуњеник против свега што угрожава слободан живот и слободног човека, а вишеструки непосредни сусрети са смрћу усмеравали су га и на јововски дијалог са самим Господом - на метафизичку побуну:

- Ногов песнички опус јесте о смрти појање, али то појање са брега са кога очи "на оба света гледају" налази и открива радост у најелементарнијим знацима живота. Тек из близине смрти обасјани, живот и поезија добијају своју пуну вредност. То ова књига недвосмислено потврђује.

Да су и први и други део збирке "Документарни детаљи" покретали унутрашњи дрхтаји, вибрирање изазвано потресима колективним у којима је појединац налазио себе чувајући оно што му је прошлост у аманет дала, мишљење је књижевног критичара Душана Стојковића.

- Песме првог дела утонуле су у давна, митска времена да би из њих изнеле лирске златне грумене који би требало да буду оно што нам осветљава тренутак у којем јесмо, а други део је личан и говори о песнику свесном да се борба више не води за идеале нације већ за голи живот како би се народу којем се припада могла прозборити која о томе како та борба изгледа пошто она свакога чека. Рајко Петров Ного написао је велики број песама које не могу бити заборављене. Учинио је то и у "Документарним детаљима" који су документ о пулсирању поезије способне да се својим узлетима и саме смрти ослободи - закључио је Стојковић.


АТАК НА МОЗАК И ПОШТЕЊЕ

- У "ДОКУМЕНТАРНИМ детаљима" постоји читав циклус критичких песама, између осталих, "Кад је промењена културна парадигма" - каже Стојковић. - Завршава се горким стихом "Лако је убити песника, али песници имају навику да васкрсавају". Нимало случајно, поприличан број ових горких стихова назван је можданим ударима: опевано у њима атак је на здрав људски мозак и на људско поштење.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Песмом против смрти


ДЕО ИНТИМНЕ ПОВЕСТИ

- ПИШУЋИ о себи и о својој борби са опаком болешћу и борби за живот, Ного пева и о својим пријатељима, значајним људима српске историје и културе - каже Душко Бабић. - Ти записи о песницима и његовим пријатељима Милораду Екмечићу, Светозару Кољевићу, Славку Леовцу, Стевану Тонтићу и Милутину Најдановићу су, такође, део његове интимне повести и песничке биографије.