У ЗАВИЧАЈНОЈ збирци у Сремским Карловцима отворена је изложба слика Бранислава Вулековића (1936–1997), које је његов син, проф. др Петар Вулековић, поклонио Музеју града Новог Сада у чијем саставу је карловачка Завичајна збирка.

Најплодније године свог уметничког живота Вулековић је провео у Карловцима, а прву самосталну изложбу имао је управо у некадашњем карловачком Градском музеју (1962), данас Завичајној збирци у Сремским Карловцима.

Прочитајте још: ПОГЛЕД ИСКОСА: Оља Ивањицки, сфинга српског сликарства


После више од пола века, Вулековићеве слике поново су нашле место на истој адреси, захваљујући његовом сину Петру који је у жељи да сачува успомену на свог оца, поклонио Музеју колекцију од11 очевих дела.

-Ово је значајан догађај за Сремске Карловце и са радошћу можемо поздравити одлуку породице Вулековић – рекао је „Новостима“ поводом изложе и уметниковог легата др Жарко Димић, директор Архива САНУ у Сремским Карловцима.

Осим Вулековићевих дела, Завичајна збирка у Карловцима може се похвалити и делима архитекте Светислава Лазића и сликара Милића од Мачве.

БИОГРАФИЈА

БРАНИСЛАВ Вулековић рођен је 1936. године у Кацабићу код Лесковца. Академију ликовних уметности завршио је у Београду 1960. године у класи професора Марка Челебоновића и Недељка Гвозденовића.Био је члан УЛУС-а, а потом и УЛУВ-а од 1968. године. Први пут је самостално излагао 1962. године у Сремским Карловцима. Један је од оснивача чувене сремскокарловачке ликовне колоније,основане у оквиру манифестације Бранково коло 1973. године. Умро је 1997. године у Сремској Каменици.