Доделом Награде "Боривоје Дробњаковић" за животно дело и отварањем студијске изложбе "А од родитеља… мираз - посебна женска имовина између традиције и савремености", Етнографски музеј у Београду обележио је синоћ 118 година самосталног рада.


Ове године Награда "Боривоје Дробњаковић" за животно дело додељене су постхумно Живки Ромелић и Гордани Живковић за укупан изузетан допринос у области етнолошке музеологије.


У оквиру обележавања Дана Музеја отворена је и студијска изложба под називом "А од родитеља… мираз - посебна женска имовина између традиције и савремености" музејске саветнице Весне Душковић.


На изложби ће публика моћи да види око стотинак предмета, пре свега одеће и текстилног покућства који су донети као део мираза или спреме, али и они који су добијени као дарови или уздарја у свадбеним обичајима у протеклих стотинак година.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ЗАВРШЕНИ 54. “МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ” У НЕГОТИНУ: Мокрањац и Моцарт за крај (ФОТО)


Етнографски музеј у Београду је основан 1901. издвајањем Етнографског одељења из оквира Народног музеја, а отварање прве сталне изложбе Етнографског музеја уприличено је 20. септембра 1904. поводом прославе стогодишњице Првог српског устанка.


Предлог и идејно-теоријску основу за стварање музеја у коме ће се изучавати народни живот саставио је велики историчар, дипломата и политичар, академик и председник САНУ Стојан Новаковић.


Данас се у збиркама Музеја чува више од 120.000 музеалија, међу којима је око 50.000 етнографских предмета.