НЕГОТИН - Концертом Хора и Симфонијског оркестра Радио телевизије Србије под управом Бојана Суђића, у петак су завршени 54. “Мокрањчеви дани” у Неготину. Маестро Суђић се за саму завршницу неготинског фестивала одлучио да направи паралелу између Мокрањца и Моцарта, Опела и Реквијума.

- Мислим да је Мокрањац наш Моцарт, без обзира на потпуно другачију улогу у светским размерама. Оно што је Мокрањац нама дао то заиста може само да се са Моцартом пореди и мислим да је јако лепо да видимо на неки начин тај заокружени свод од Мокрањчевог Опела преко световног дела, најпопуларније његове Пете руковети, до Моцартовог Реквијема – истиче маестро Суђић, додајући да је паралела Мокрањчевог Опела и Моцартовог Реквијема управо у тоналитету.


-Имамо исти тоналитет у Руковетима и Реквијема тако да овиме показујемо колико је Мокрањац наставак најлепше могуће европске традиције и колико смо ми на извору најлепше европске музичке традиције која баштини музику Моцарта, Хајдна, Бетовена, а знамо да је Мокрањац на свом школовању веома ценио Баха и све ове класике које сам поменуо - каже диригент и уметнички руководилац Хора и Симфонијског оркестраб РТС, Бојан Суђић, иначе, овогодишњи беседник Фестивала.И публика је у препуној сали овдашњег Дома културе то и препознала наградивши овацијама овај ансамбл, који је и редовни учесник “Мокрањчевих дана”, иако се до сада Моцартов Реквијем на неготинском фестивалу слушао чак три пута.


ПРОЧИТАЈТЕ И:  54. “Мокрањчеви дани“ у Неготину (ФОТО)


- Не знам колико сте стрепели од суочавања Мокрањца и Моцарта, две естетике виђења посмртне службе. Ја признајем да нисам зато што верујем у оно што је величина Морањчевог дела и не бојим се поређења вокалног и вокално-инструменталног медија. То су два света, али два света која одишу ствалачком моћи, која ће увек наћи пут до срца – истакла је на затварању “Мокрањчевих дана” др Соња Маринковић, селекторка фестивала захваливши маестру Суђићу што је између Опела и Реквијема поставио Пету руковет јер није хтео да дозволи “да се суоче она једноставна, чиста скрушеност православне молитве и ова помпезност звука католичког Реквијема”.Фестивал је затворио Владимир Величковић, председник општине Неготин захваливши се пријатељима фестивала, који је у ових седам фестивалских дана окупио више од хиљаду учесника из Русије, САД, Холандије, Северне Македоније, Црне Горе и Србије.

-Изузетни програми учинили су 54. Фестивал достојним дела нашег знаменитог суграђанина, Стевана Стојановића Мокрањца – истакао је Величковић.


ПЛАКЕТЕ И ПОЧАСНИЦЕ


Уручене су и Плакете и Почаснице колективима и заслужним појединцима за допринос у припреми организацији фестивала. Једна од Почасница припала је и "Вечерњим новостима" као медијском партнеру 54. “Мокрањчевих дана”.