НАРОДНО позориште вечерас је домаћин две представе 53. Битефа: из Нигерије на Сцену "Раша Плаовић" стиже Yuropa (у кореографији Кудуза Оникекуа), а два сата касније на Великој сцени биће изведен вишеструко награђивани "Тартиф" (редитељ Игор Вук Торбица), рађен у копродукцији Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта.

Светска хуманитарна криза и миграције 21. века, неки су од повода да се Yuropa нађе у овогодишњем фестивалском програму, а публика ће пратити причу о тројици младих путника који се из своје земље отискују у непознато.

- После низа представа у којима смо могли да сагледамо избегличку агонију из западне, европске перспективе, ево погледа и самих жртава, Африканаца, на ту проблематику - објашњава селектор и уметнички директор Иван Меденица.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СВЕЧАНОСТ У ВУКОВОЈ ЗАДУЖБИНИ: Писма из самоће

У представи Yuropa, млади Нигеријац Кудуз Оникеку осмишљава релативно апстрактну кореографију с, ипак, врло јасним сценским знаковима телесне патње, лутања, борбе са спољашњим околностима. Веома снажном емоционалном набоју представе доприносе и вербални делови, очајничко узвикивање, пре свега, афричких земаља из којих избеглице долазе. И, статистичко набрајање различитих начина на које су они настрадали на путу ка сањаној територији спасења, Европи.

Кореограф Оникеку до сада се исказао у разним формама (театру, инсталацији, едукацији), док међународно истраживање којим се бави повезује "његово занимање за сећање тела и трагање за новим извођачким изразима".

„Тартиф“

Фото Битеф

Критика је забележила да овај свестрани аутор кореографским средствима покушава да установи да ли се можемо међусобно разумети кроз приче, музику, ритуале, фантазију и отпор.

На сутрашњем програму је бразилска представа "Неморалне приче - 1. део: Кућа мајка", у режији и драматургији Фије Менар и Жан-Лика Божола.


КОВАНИЦА

РЕЧ "Yuropa" кованица је речи "Yuroba" (која означава групацију становништва, језик и културу у Нигерији) и речи "Европа".