МЕЂУНАРОДНИ фестивал прозе „Прозефест", 13. по реду, који организује Културни центар Новог Сада (КЦНС), биће одржан од 23. до 28. септембра. Већ првог дана истакнута Међународна књижевна награда „Милован Видаковић“ биће уручена познатом руском писцу Виктору Јерофејеву.

Уз њега, како је најављено у КЦНС на конференцији за новинаре, учествоваће и књижевници Стив Сем-Сандберг (Шведска), Наталија Фједорчук (Пољска), Дејан Трајкоски (Македонија), Роланд Орчик (Мађарска),Драгиња Рамадански и Милутин Ж. Павлов (Србија).

Ђорђе Писарев, ПР фестивала, подсетио је да свих ових година, током недељу дана трајања „Прозефеста", Нови Сад постаје књижевни центар света, јер су овамо долазила највећа имена књижевности, међу њима и нобеловци и они који то нису, а требало је одавно да то буду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Просефест": У фокусу проза региона

Надовезујући се на речи Писарева, директор КЦНС Бојан Панаотовић приметио је да се може рећи и да је Недељко Мамула, уредник говорног програма КЦНС, већ деценијама својеврсна престоница културе, јер је у овај град довео великане писане речи :Памука, Љосу, Хандкеа и друге познате књижевнике.

– Врхунац ће уследити 2021. године, јер у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021" „Прозефест" припрема специјалан програм који ће од Новог Сада начинити не само европску него и светску престоницу културе. Зато молим медије да у што већој мери посвете пажњу „Прозефесту" како бисмо младе људе мотивисали да што више читају књиге, јер читање шири видике – поручио је Панаотовић.

Директор Фондације „Нови Сад 2021" Немања Миленковић подсетио је на Калеидоскоп културе који садржи око 400 програма и додао да је циљ фондације стварање мостова и повезивање културних ресурса.– „Прозефест" је један од тих ресурса који је учинио Нови Сад центром европске културе, а сада нам је циљ да заједно читање учинимо доступнијим – рекао је Миленковић.

Недељко Мамула, уредник говорног програма КЦНС,открио је да је Јерофејев, чија је књижевност овенчана бројним руским и међународним признањима, већ у своју биографију додао податак да је лауреат Награде „Милован Видаковић", што говори о томе колико цени награду која ће му бити уручена у Новом Саду.Награда „Милован Видаковић“до садаје у дванаест наврата додељено еминентним писцима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОЧЕО 12. ПРОЗЕФЕСТ: Јерговићу уручена награда „Милован Видаковић“ (ФОТО)

Ненад Шапоња, писац и књижевни критичар, указао је на чињеницу да на „Прозефест" долазе већ потврђени писци, али и они који у својим раним радовима наговештавају да ће бити велики књижевници. Сви они имају интеракцију са младом публиком и мотивишу младе људе да се посвете читању, што је велика вредност фестивала, закључио је Шапоња.


ЈЕРГОВИЋ ОТВАРА ФЕСТИВАЛ

СВЕЧАНО отварање „Прозефеста" и додела Међународне књижевне награде „Милован Видаковић" биће у уторак, 24. септембра, у 18 часова у клубу „Трибина младих" Културног центра Новог Сада. Поздравну реч упутиће Бојан Панаотовић, директор ове културне установе, а фестивал ће отворити књижевник и прошлогодишњи лауреат Миљенко Јерговић.


ПРОЗА И НА НАЈЛОН ПИЈАЦИ

ОВОГОДИШЊИ „Прозефест" имаће уводни програм „У сусрет Прозефесту" (понедељак, 23. септембар), у оквиру кога ће се одржати хуманитарна акција „Књигом до осмеха" и „Преразмишљавање" (Новосадска размена књига). Такође, још једна од новина ове године је „ПостПрозефест" који ће се одржати последњег дана фестивала (субота, 28. септембар) на Најлон пијаци, где ће домаћи писци, прозаисти Милутин Ж. Павлов и Вуле Журић, читати одломке из својих романа.