БОЈАНУ Суђићу као да је суђено да са Симфонијским оркестром и Хором РТС диригује новим страницама у историји класичне музике у Србији. Још се памти њихов недавни концерт на Ушћу, коме је присуствовало око 70.000 људи.

- Било је дирљиво видети са колико љубави, пажње и разумевања огроман број људи слуша класичну музику и наше ансамбле.

* Шта смо добили овом гламурозном манифестацијом?

- Више не може да се говори о шачици људи који воле и слушају класику, више не може да се говори да је у Србији такав садржај маргиналан. Верујем и у значајнију подршку ансамблима РТС, који показују са коликим квалитетом и ентузијазмом наступају у читавој Србији, пред сада, већ слободно можемо рећи - стотинама хиљада људи.

* Дакле, класика може да буде и сјајна забава?

- Она испуњава и оплемењује најшири емотивни и духовни спектар у човеку, допире и тамо где је реч недовољна и непотпуна.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Недеља прође: Константин Костјуков

* Сваки пут добијате и нову, бројнију публику.

- Нема веће сатисфакције од препознавања нових људи који долазе да нас слушају. Многи после популарних концерата дођу и на Коларац, да послушају и неки другачији садржај, и морам да признам да се обрадујем сваки пут кад између ставова чујем аплауз.

* На чему инсистирате као врхунски музички уметник?

- Квалитет мора бити увек на врху приоритета, али је такође веома важно и да наш језик буде разумљив онима којима се обраћамо. Ако преносимо велике и значајне поруке на језику неразумљивом већини, мислим да не препознајемо потребе времена у коме живимо.

* Скоро цело лето провели сте радно. Који су даљи планови?

- Ипак је већи део лета био посвећен мојој породици, без које немам ни неопходну регенерацију и радост за нове узлете. После Ушћа, Смедерева и Сомбора, идемо на "Мокрањчеве дане" у Неготин, наступамо и на Бемусу са фантастичним гостима, обележавамо и важне историјске датуме. И то све само у наредних месец дана.

* Шта вам је још обележило протеклу недељу, мимо музике?

- Музика је увек ту, само у различитим облицима... На послу, у кући, на путовањима, у мислима...