ОТКАКО је Србија поново самостална земља, први је пут угостила генералног директора Унеска - Одри Азуле, која је данас допутовала у Београд, а повод је Међународни експертски састанак о медијској и информационој писмености. У организацији Министарства културе и информисања, а у сарадњи са Унеском и Министарством спољних послова, овај скуп у Палати "Србија" окупио је тридесет двоје стручњака из целог света у области медија, образовања, информационих и комуникационих технологија.

Боравак у нашем главном граду генерална директора Унеска искористила је и да обиђе образовне и културне институције - Девету београдску гимназију, Историјски музеј Србије, Југословнску кинотеку. У београдски сутон, од Трга Николе Пашића до Студентског трга, прошетала је у друштву министра просвете Младена Шарчевића, амбасадорке Србије у Унеску Тамаре Растовац Сиамашвили, председника националне комисије за сарадњу са Унеском, лекара и писца, Горана Милашиновића. Застала је да погледа обновљени Трг републике, Француски културни центар, плато испред Филозофског факултета са спомеником Његошу, зграду Ректората.

У Кинотеци су Одри Азуле угостили директор Југослав Пантелић, државни секретар Министарства културе и информисања Александар Гајовић и Асја Драча Мунтеан, помоћник министра културе за међународну сарадњу и европске интеграције и пројекте. Једном делу сусрета присуствовао je и Емир Кустурица. Наш прослављени филмски редитељ замолио jу је да помогне у заштити српског културног наслеђа на Косову и Метохији.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Књига „Кад говори мртав краљ“ представљена Новосађанима (ФОТО)

- Тема састанка је пре свега била заштита културног наслеђа, а разговарали смо и о заштити баштине на Косову и Метохији, нашим споменицима на листи светске баштине, али и онима на листи угрожене светске баштине - рекла је "Новостима" Асја Драча Мунтеан. - Поменут је био и пројекат на Новом брду, о коме су последњих дана медији доста писали. У том смислу имаћемо пуну сарадњу са Унеском, како би се проблеми који су се тамо јавили решили у разумном року и тако да споменик буде очуван и у најбољем стању, како је било предвиђено његовом обновом.

Југослав Пантелић, Емир Кустурица, Асја Драча Мунтеан, Одри Азуле и Тамара Растовац Сиамашвили


Разговарало се, открива саговорница, и о другим приоритетима који се тичу мање познатих програма Унеска, као што је "Мрежа кретивних градова", за коју је аплицирало Врање:

Министар Младен Шарчевић и Одри Азуле


- Један од тих програма бави се и спречавањем илегалне трговине културног наслеђа. Изнели смо своју посвећеност када су у питању нови уписи Србије на листу светске баштине. Већ следеће године имаћемо припремљене две нове номинације - културни предео Бача и Дунавски лимес. Кратко смо се осврнули и на заједнички пројекат под покровитељством Унеска, који се тиче Холокауста, а то је обнова бившег југословенског павиљона у Аушвиц-Биркенауу. Дотакли смо се теме Старог сајмишта, које је, такође, у жижи јавности.


Према речима Асје Драче Мунтеан, генерална директорка Унеска је све пажљиво саслушала и обећала да ће сагледати наше иницијативе и понудити експертску и сваку другу помоћ:

- Позвала је на Генералну конференцију, на јесен, у Паризу, а која ће уједно бити и прва конференција министара културе из целог света.

Одри Азуле / Фото: А.Станковић


ПОЗИВНИЦА ЗА КОНЦЕРТ

ГЕНЕРАЛНА директорка Унеска Одри Азуле сама је изразила жељу да упозна Кустурицу и види Југословенску кинотеку, с обзиром на значај који ова наша институција има у европској и светској породици кинотека, открива Асја Драча Мунтеан:

- Заинтересована је за развој филмске индустрије у Србији и за то шта наша земља ради да подстакне копродукције и снимање филмова овде. Ми смо је позвали на догађај у оквиру промоције Србије у Унеску: концерт Емира Кустурице и "Но смокинг оркестре".