У ОВОЈ књизи ћете наћи најлепшу мисао о томе шта је слика, која не постоји у огромној домаћој и светској литератури: Никола Кусовац каже да је слика "немо биће". То је једна од најлепших дефиниција које сам прочитао или чуо, устврдио је Ђорђе Кадијевић, историчар уметности и ликовни критичар, дугогодишњи пријатељ и колега, у Галерији РТС, на промоцији Кусовчеве репрезентативне монографије изабраних текстова и есеја, које је приредио Момчило Моша Тодоровић, а објавила "Радионица душе".

Уз представљање луксузног издања, у коме се налази 31 текст (у плодној и дугој каријери, овај историчар уметности, кустос и ликовни критичар објавио је више од 2.000 радова и организовао 800 изложби), отворена је и изложба дела са Ликовних колонија РТС-а аутора о којима је писао текстове (међу њима су, између осталих, присуствовали Милош Шобајић, Јово Петијевић, Драган Стојков, Слободанка Ракић Шефер).


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВУКОВ САБОР: Слава српском генију

- Кусовчеве текстове радо читам због начина на који пише: прихватљиво, разумљиво и ефикасно. Пише једноставно о најтежим темама - нагласио је Кадијевић, додајући да су у књизи скупљени његови афирмативни текстови, а да је Кусовац и оштар критичар тенденција да се у уметности занемари естетско.

Према мишљењу Николе Миркова, са којим је био један оснивача РТС-ове ликовне колоније на Златибору, Кусовац вешто "мота вретено нашег сликарства", а у текстовима који су "убедљиво, отресито и разумљиво сажимање", речи лете - крилате су. Приређивач Моша Тодоровић, чија "Радионица душе" слави три деценије постојања, нагласио је да је ово 22. монографија њихове издавачке делатности, која има и своје електронско издање, а прати је и ДВД.

- Као кустос Народног музеја трудио сам се да служим свом народу, и то радим и данас - рекао је Никола Кусовац на представљању својих "Одабраних есеја". - Све што радим је покушај да сагледам нашу уметност са српског становишта. Код нас је то становиште први дефинисао аутор "Ламента над Београдом", велики Милош Црњански, а сада је то преузео Мило Ломпар. Ја следим ту линију, па су ми по вољи они у чијој уметности има што мање иностраног зајма.


МИСИЈА КУСТОСА

НИКОЛА је сигурно веома заслужан што се професија кустос помиње као посебна категорија вредности - истакао је Кадијевић. - До њега, у јавности није постојала права представа о томе колике су кустоске заслуге. Његови претходници држали су се уско својих професионалних обавеза, а он је проширио тај активизам и на друге области. Али баш тиме је афирмисао улогу кустоса као човека од истинске културне мисије.