ОПЕРСКИ ансамбл Народног позоришта у Београду другу годину заредом наступиће 14. септембра, од 20 часова, на Сава променади, шеталишту у оквиру "Београда на води". Бесплатни гала концерт "Опера на води" овог пута биће изведен поводом сто година од оснивања београдског оперског ансамбла.

Публика ће имати прилику да ужива у популарним аријама, дуетима и хоровима из познатих дела. Под диригентским управама Ђорђа Павловића и Ђорђа Станковића, уз Оркестар и Хор, учествоваће прваци Опере, а као специјални гост наступиће мецосопран из Немачке Сања Анастасија.

- Репертоар овог прворазредног културног догађаја ће чинити све сами бисери и добро познате арије и популарни белканто. На програму су, између осталих, неке канцоне, нумера из представе "Бал под маскама", арије из Пучинијевог "Турандота", "Севиљског берберина", "Кармен", "Дон Карлоса" - казала је директорка Опере Народног позоришта Јасмина Трумбеташ Петровић.

Подсећајући да је 11. фебруара 1920. у Народном позоришту била изведена Пучинијева "Мадам Батерфлај", Трумбеташева је нагласила да се то узима као почетак, јер је тад окупљен ансамбл Опере и Балета:

- Опера "На уранку" Станислава Биничког изведена је 1903, али тада су је глумци певали у Мањежу, па то није почетак Београдске опере. Идућег фебруара прославићемо 100 година од извођења прве опере, и "Мадам Батерфлај" биће обновљена на сцени националног театра. Поставићемо и дело "Евгеније Оњегин" П. И. Чајковског, јер се ускоро навршава 75 година од премијере.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Оперске арије под отвореним небом (ФОТО+ВИДЕО)

Првакиња Опере Сања Керкез изразила је задовољство што ће певачи наступити ван здања на Тргу републике:

- Волела бих да ово постане традиционалан догађај јер, иако кажу да опера није тако занимљива, на оваквим концертима увек буде на стотине људи.

ПОДСТАНАРИ

ИАКО Опера нема своју зграду, пошто смо већ читав век подстанари у Народном позоришту у Београду, саживели смо се са Драмом и Балетом. У целој Србији постоје само наша и Новосадска опера. Последњи је тренутак да се то реши, и надам се да ћемо са властима успети да се договоримо где ће се нова зграда правити - рекла је Јасмина Трумбеташ Петровић.