НЕ дозволите да вас поезија успава! - поручују малим читаоцима аутори посве јединствене збирке песама "Дар-мар", објављене у издању "Креативног центра", а намењене малишанима од девет и више година. Књига саздана од врцавих стихова Драгане Младеновић и упечатљивих илустрација Бориса Кузмановића, повешће их у несвакидашњу, незаборавну читалачку авантуру, која ће са бројним лукаво протканим елементима и ефектима брзалице користити развоју њиховог говора - уколико се ова предуховита поезија чита наглас, за шта као да је створена. Међутим, никако неће изостати ни ужитак читања "у себи" ових песама - креираних тако да пре свега погодују "напрезању вијуга" а од младог читаоца траже да ни на трен не "искључује мозак".

Стога аутори и упозоравају да "у овој књизи живе песме с грешкама али не обичним него намерним и с добрим разлогом убаченим".

- Трагајте за тим речима - уљезима - поручује песникиња. - Читајте пажљиво, будите креативни, не верујте очекивањима, очекујте да будете преварени...

Поред ове поетске збирке, захваљујући којој ће домаће песништво без сумње стећи неке нове, младе поклонике али и нови песнички глас, придобити поштоваоце и међу децом и међу родитељима, "Креативни центар" се овог лета посветио и оним најпоштованијим, и највећим међу нашим песницима.

Прочитајте још - Три деценије мењају свет набоље

Наиме, 60. годишњицу песничког дебија једног од највећих, Добрице Ерића, овај издавач је обележио новим издањем његове збирке "Наша гошћа година", са маестралним илустрацијама Марице Кицушић. Реч је о песмама првобитно објављеним у "Полетарцу" чији је део седамдесетих година био и Ерић, под уредничким вођством великог Душка Радовића - који га је и наговорио да "исплете" ову збирку о месецима и години, одушевљен Добричиним стиховима о једном месецу.

- Шарене сликовнице Добрице Ерића препуне су лепих именица и лепих придева, богате као крошње дрвећа, узавреле као кошнице, густе као живот у трави. Пресипају се од обиља, једва стају у уско корито његових стихова - записао је о овим песмама управо Радовић тих седамдесетих година 20. века.

И трећи нови наслов код "Креативног центра", такође намењен нешто старијим основцима, спада у "зицере" и књиге које већ унапред могу рачунати на широку, и одушевљену публику. Овога пута није реч о поезији већ о роману "Принцезино извињење" који ем што је исписала једна од најчитанијих наших ауторки за младе Весна Алексић, ем је књига дуго очекивани трећи део њеног ултрапопуларног серијала, слављеног од критике, награђиваног, обожаваног од публике. После романа "Принцезин закон" и "Принцезина медаља" који су говорили о мукама током одрастања насловне јунакиње, у новом наставку остварује се највећа Софијина жеља - она напокон има кућног љубимца и то не једног већ два. Захваљујући двема мачкама, принцеза Софија учи се одговорности али не само оној која се тиче храњења, појења, неговања и спавања маца на јастуцима, макар и свиленим, какви и доликују принцези. Софија се, пре свега, учи одговорности у љубави или ономе што је Егзипери називао "припитомљавањем".