БЕЗ обзира на то што до отварања Сајма књига има више од два месеца, већ се чују и прве примедбе на поделу простора издавачима у Хали 1. Наиме, ове године, новоименовани Одбор Београдског сајма књига (Душан Ковачевић, председник, и чланови Данка Селић, Андрија Бојанић, Гордана Предић и Сања Милић) је много пре него што су то радили њихови претходници, изашао са предлогом који ће издавачи и где добити штандове, као и колико ће коме припасти сајамских квадрата.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Битеф на пристаништу

На њихову одлуку, донету пре око две недеље, реаговао је УПИС (Удружење професионалних издавача Србије), јер сматрају да је један од њихових чланова, "Академска књига", неправедно оштећена. Овом издавачу из Новог Сада, штанд је, како кажу, смањен за 20 одсто у односу на прошлу годину.

- Већ четири године овај издавач на сајму не може да добије површину штанда која би била у складу са бројем књига које објављује (око 60 нових наслова између два сајма) и њиховим значајем за српску културу - пише, између осталог, у саопштењу УПИС-а, уз напомену да је овај издавач и претходне три године улагао приговор на одлуку о величини штанда, али да њихове примедбе нису биле усвојене. - Удружење професионалних издавача Србије захтева да Одбор Београдског сајма књига промени своју одлуку, јер није заснована на јавно објављеним критеријумима Београдског сајма књига.

Како је "Новостима" јуче рекла Бојана Ћебић, генерални секретар УПИС-а, позитивна новина је што је Одбор Београдског сајма књига донео одлуку много раније, чиме је оставио могућност да се реагује и евентуално нешто поправи пре гужве уочи највеће наше смотре писане речи:

- Обратили смо се прво Одбору, а потом и јавности, зато што је наша чланица "Академска књига", која испуњава све потребне услове, оштећена - каже Ћебићева, додајући да има и других чланова УПИС-а који нису задовољни простором, али су одлучили да то индивидуално решавају са Одбором. - Као Удружење смо реаговали поводом "Академске књиге", јер је у питању драстичан случај.

ПРИЗНАЊА НИСУ ДОВОЉНА

- ПИТАМО се како је могуће да издавачка кућа која је 2017. године, на 62. Међународном сајму књига, добила Награду за издавачa године од стране стручног жирија и Повељу за најбољег издавача од новинара који су извештавали са Сајма, већ четири године не заслужује величину штанда као остали издавачи сличног профила - пише у саопштењу УПИС-а.