У КОНКУРЕНЦИЈИ 14 домаћих играних филмова, снимљених између два врњачка фестивала, сценарио за филм "Ајвар", који су написале Ана Марија Роси и Маја Тодоровић - најбољи је на овогодишњем, 43. по реду Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи, који је, после петодневне смотре најновије продукције српске кинематографије, завршен свечаним уручењем награда.

- Мелодрамски интонирана прича, написана и остварена ван стереотипа и клишеа, показује нам свеж и оригиналан начин краја једне љубави - образложио је своју одлуку фестивалски жири, који су сачињавали Биљана Максић, Милан Никодијевић и Ђорђе Милосављевић, прошлогодишњи победник са филмом "Изгредници".

Другу награду жири је доделио Милошу Аврамовићу и Петру Михајловићу за сценарио филма "Јужни ветар", док је трећа награда припала филму "Делиријум тременс", чији сценарио и режију потписује Горан Марковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Врњачкa Бањa: Фестивал помера границе 

Жири, који су чинили новинари и филмски критичари, награду за најбољи сценарио такође је доделио Ани Марији Роси и Маји Тодоровић за њихово дебитантско остварење - "Ајвар".

РИМСКИ ЗЛАТНИК РИСТОВСКОМ


СПЕЦИЈАЛНО признање 43. фестивала филмског сценарија, отишло је у руке Милована Витезовића, Петра Ристовског и Владимира Ћосића за сценарио филма "Краљ Петар Први", који "на аутентичан и упечатљив начин осликава један од најтежих тренутака у српској историји, вешто говорећи о трагедији Србије у Првом светском рату кроз трагичну судбину младића ратника".

Жири града домаћина реплику римског златника доделио је Лазару Ристовском (на слици из филма "Краљ Петар Први"), за допринос афирмацији и промоцији врњачког Фестивала филмског сценарија.