СКОПЉЕ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


На овогодишњим 58. Струшким вечерима поезије (СВП) - од 21. до 26. августа, први пут, на свечаном отварању међународне манифестације песничку поруку упутиће истакнути књижевник академик Влада Урошевић (85), који ствара на македонском и српском језику.

Као програмску новину међународног песничког фестивала у Струги, како су најавили организатори, поетску поруку Урошевић ће прочитати за време церемонијалниог дела свечаног отварања. Њему је на овогодишњим СВП посвећен посебан термин за песнички портрет.

У настојању „подизања нивоа језичке комуникације и квалитета манифестације, међународног угледа и значаја, као и унапређења односа према својој публици и грађанима“, од ове године део садржина на СВП, а посебно главних фестивалских читања, како је најављено, „биће на македонском и енглеском, а користиће се и албански и француски језик“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Priznanje Simiću

Програмом је предвиђено више поетских читања на различитим локацијама, на којима ће се представити 32 страна и 30 домаћих песника различитих генерација.

На 58. СВП, поред монографије овогодишњег фестивалског лауреата, добитнице „Златног венца“, румунске песникиње Ане Бландијане, биће промовисана и књига добитнице награде „Мостови Струге“, Монике Херцег, монографија „Ко је ко“, четири буклета у оквиру едиције Версополис, а издваја се и тематска антологија „Ноева Арка“ коју је приредио Иван Џепаровски. Тема је посвећена месту поетске представе животињског света у савременој македонској поезији. Конкретно у песмама претходних добитника награде „Браћа Миладиновци“.