ПРОМОЦИЈОМ Сабраних дела митрополита црногорско-приморског Амфилохија у Његошевој сали на Цетињу 1. августа (19 часова) почеће "Трг од ћирилице". О књигама ће говорити владике - умировљени захумско-херцеговачки Атанасије и диоклијски Методије, књижевници Милутин Мићовић и Желидраг Никчевић.

Шести по реду, "Трг од ћирилице" одржава се у знаку великих јубилеја - 800 година светосавске самосталности Српске православне цркве и живота њене Зетске епархије - Митрополије црногорско-приморске, као и 630 година Косовске битке, 690 година од рођења Св. великомученика косовског цара Лазара, 500 година од печатње служабника Божидара Вуковића. Традиционална манифестација први пут ове године се одржава поред Херцег Новог, и у Петњици код Шавника, Вучјем Долу код Никшића, Цетињу, Бару...

Прочитајте још - Амфилохије: Неће ваљда цркве рушити као Турци

Директор Издавачко-информативне установе Митрополије црногорско-приморске "Светигора" протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, саопштио је да је ове године у плану да се "Трг од ћирилице" дели на седам дана и на градове севера Црне Горе.

- Па да цела држава једног дана, ако бог да, постане "Трг од ћирилице". Што се тиче књижевног програма манифестација ће бити много богатија него претходних година. Тринаест вечери је одвојено за књижевне вечери, а прва почиње промоцијом дела митрополита Амфилохија. Управо завршавамо његово импозантно дело у 36 књига на којем смо радили више од 11 година у Издавачкој кући "Светигора" - подсећа отац Радомир.