ЈОШ једно дело Милана Злоковића, нашег великог архитекте 20. века, зачетника модерне у Београду и Србији, постало је споменик културе. Вилу коју је пројектовао за Драгољуба Штерића (власника земунске фабрике авиона "Змај", која је производила летелице за југословенску војску) и његову супругу Вукосаву, Влада Србије је на својој последњој седници ставила под заштиту "како би се очувао изворни изглед спољашње архитектуре и ентеријера".

Прочитајте још: ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: Заштићена и лоша архитектура

У одлуци, у којој се породична кућа подигнута 1932. на Савском венцу, у улици која данас носи име генерала Штурма, проглашава спомеником културе, између осталог пише да ова двоспратница представља једно од најзначајнијих модернистичких остварења изузетно плодног и значајног аутора српске модерне Милана Злоковића.

- Овај репрезентативни и модеран споменик културе подигао је, по свом укусу и потребама, угледни индустријалац Драгољуб Штерић, који је учествовао у развоју и производњи одбрамбене привреде Краљевине Југославије. Функција објекта и форма су обједињени и уклопљени у природно окружење, што високо вреднује ову грађевину према критеријумима естетског функционализма - закључује се у овој одлуци.

Прочитајте још: ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: Мизантрополис

Здање од 220 метара квадратних изграђено је на десет пута већој парцели, а тадашња вредност куће била је 350.000 динара. У приземљу се налазе предсобље, хол, салон, дневна соба, кујна, остава, периониоца, гаража, просторија за шофера, ве-це и веранда, а на спрату - спаваћа соба, соба, дечја соба, гостинска соба, купатило, ве-це и тераса. Модернистички дух и карактер, архитекта је постигао геометријском формом и складнишћу композиције објекта.

Његовим најзначајнијим пројектом сматра се Универзитетска дечја клиника у Београду, а кућа коју је подигао за своју породицу на Неимару једна је од првих зграда модерне у Србији. У Музеју града Београда, у току је дигитализација Злоковићевог легата, а у Музеју науке и технике чува се оригинална макета виле "Штерић". Иначе, Влада Србије прогласила је 8. марта спомеником културе и његову зграду ауто-сервиса "Фијат" на Врачару.

Фото Завод за заштиту споменика


КРАЉЕВА ЧЕСМА

НА истој седници Владе, спомеником културе проглашена је и Спомен-чесма краља Александра Првог Обреновића на Златибору, која је на територији Чајетине, подигнута 1893. године.