НОВА Збирна листа кандидата за Национални савет за културу, са предлозима репрезентативних удружења и институција, како сазнају "Новости", добила је "зелено светло" од Министарства културе и скупштинског Одбора за културу и прослеђена је посланицима Скупштине Србије на усвајање.

Прочитајте још - ЧЛАНОВИ ЗА НАЦИОНАЛНИ САВЕТ ЗА КУЛТУРУ: Паунковић и Ковачевић кандидати

- Овлашћена удружења предала су нове предлоге Министарству културе, а пре две недеље Збирну листу је усвојио скупштински Одбор за културу, што је предуслов да се нађе пред посланицима. Надамо се да ће се овај предлог што је могуће пре наћи на дневном реду, како би Национални савет за културу, то важно тело, што пре почело са радом - казао је, за "Новости", Душко Паунковић, председник Удружења преводилаца Србије и кандидат за место намењено књижевном стваралаштву и преводилаштву.

Прочитајте још - Национални савет за културу: Стање је неодрживо

Први покушај да се изаберу чланови Националног савета био је у фебруару ове године, али су репрезентативна удружења подигла свој глас због нерегуларне Збирне листе кандидата. Наиме, према речима њихових представника, на поменутој листи тада су се нашла и имена која нису била предлог удружења. После протеста репрезентативних удружења, десио се преседан: Скупштина Србије делимично је усвојила листу, односно прихватила шест кандидата Владе Србије и САНУ, а 13 имена вратила у поновну процедуру.

ИЗАБРАНИ ЧЛАНОВИ ОДЛУКОМ Скупштине Србије, средином фебруара изабрано је шест чланова Националног савета. Као предлози Владе Србије прихваћени су: драмски писац и академик Душан Ковачевић, сликар Никола Шуица, професор историје Ђорђе Ђурић и композитор Светислав Божић, а као предлози САНУ усвојене су кандидатуре академика Тибора Варадија и дописног члана Академије Миодрага Марковића.

На овој Збирној листи налази се неколико нових имена у односу на ону која је предата крајем прошле године. Тако је Народно позориште за једно место у Националном савету, уместо Небојше Дугалића и Александра Стаматовића, који су били на претходној листи, сада предложило два нова имена: Дејана Коларова и Нелу Михаиловић. За представника ликовне и примењене уметности, архитектуре и дизајна изабран је Бојан Ковачевић, док су удружења музичара каднидовала Ивана Бркљачића.

Ново име на Збирној листи је и прослављени редитељ, сценариста и драматург Горан Марковић, као кандидат позоришног и филмског еснафа. И Савет националних мањина изменио је своје предлоге, па су нова четири кандидата Андраш Урбан, Драгомир Зупанц, Мирослав Бенка и Нака Никшић.

Предлог Народног музеја за једно место у Савету су Драгана Ковачић или Весна Башић, док је Народна библиотека Србије предложила Добрилу Бегенишић. Кандидати Завода за проучавање културног развитка су Маја Ердељан и Владимир Коларић, а предлог удружења из области заштите културног наслеђа је Адам Црнобрња. Предлог Савета Универзитета уметности је Оливера Стојадиновић, а кандидат Конференције универзитета Србије Чедомир Васић.

Национални савет за културу има 19 чланова који се бирају на мандат од пет година, а њихов посао је да раде на унапређењу и креирању културне политике, као и да предложе критеријуме за стицање статуса истакнутог уметника и организују њихов избор.