ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА: ЗАГРЕБ

КАДА је више од 5.000 посетилаца 66. филмског фестивала у Пули скандирањем поздравило филм Дане Будисављевић "Дневник Диане Будисављевић", било је јасно да је то централни догађај, а Златне арене освојене за најбољи филм, режију, музику и монтажу су на крају то и потврдиле. Доминацију овог филма на Пулском фестивалу потврдила је и награда публике, са просечном оценом 4,90. Овај велики успех је круна десетогодишњег рада и истраживања о хероини Другог светског рата, Аустријанки Диани Будисављевић, која је у стравичним приликама злогласног усташког режима у НДХ спасла више од 10.000 козарачке деце. У временима када се у Хрватској о том периоду мало говори и зна, филм Дане Будисављевић је не само храбар, већ и потребан, како би младе генерације сазнале истину о једном злочиначком режиму који сада неки људи покушавају да рехабилитују.

* Питање је можда отрцано, али у случају вашег филма и теме о којој говори, има смисла. Да ли сте очекивали све ове награде и сва ова признања пре фестивала у Пули?

- Уочи сваког Пулског фестивала воде се многе расправе у филмском свету, бојкоти, и изузетно сам срећна што је светска премијера мог филма одржана баш овде. То се завршило на најлепши могући начин, чак бих рекла да се прошле седмице, када је филм приказан у Арени, догодило и нешто више од самог филма. Још увек то не могу прецизно да објасним, али по броју порука и реакцијама које је изазвао филм, то надилази само пуку пројекцију.

* Сам филм нема идеолошких предрасуда, нема ракурс да се филмска прича исприча по црно-белом стереотипу, а упркос томе, реакције које је изазвао су изузетно снажне, па се поставља питање колико знамо о свему томе што се догађало.

- Радила сам овај филм да бих, пре свега, себи разјаснила шта се тада догодило, јер су политичке поруке које стижу изузетно збуњујуће. Ми знамо да су партизани победили у Другом светском рату и да је Хрватска настала на темељима антифашизма, али из годину у годину се покушава да се измени историја и да се НДХ прикаже као израз жеље за хрватском државом. Истовремено амнестирајући све усташке злочине и злочиначки карактер те државе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИСТИНА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА: У Пули приказан филм "Дневник Диане Будисављевић"

* Ви сте одрасли у Југославији и учили сте историју из књига које су тада написане. Колико вам је то помогло или одмогло када сте радили овај филм?

- Пре свега сам желела да видим да ли сам све исправно учила. Ушла сам у ту причу јер она о Диани Будисављевић управо иде мимо данашњих подела на усташе и партизане и открива нам још једну класу, ону грађанску, о којој мало знамо. Из дневника Диане Будисављевић видљиво је да је баш та грађанска класа дала огромни допринос да се победи зло, допринос антифашизму и отпору према усташтву. Након рата све те заслуге су ипак приписане комунистима и партизанима.


Сцена из филма „Дневник Диане Будисављевић“ Фото Пула филм фестивал


* Филм говори баш и о том послератном периоду, који је за Диану Будисављевић донео разочарање, јер ју је нова власт бојкотовала?

- Потпуно поштујем то што су у првом плану били људи који су оружјем добили рат, и ја сам на тој страни, али постојала је и неправда према Диани. Међутим, нема двојбе да је НДХ била злочиначка творевина, а расни су закони људе водили у логор и смрт. Управо због свега тога сматрам да је овај филм људима занимљив, јер из данашње перспективе говори о свему ономе што се догађало.

* Још увек има доста тога што није разјашњено ни о Диани Будисављевић. Хоће ли ваша прича подстакнути историчаре да се више баве овом темом?

- Очекујем да ће занимање за Диану Будисављевић бити сада веће. Када смо почели да радимо, готово ништа се није знало. Уз Дневник је била једна Дианина фотографија на насловници, а када бисте имена њених сарадника уписали у "Гугл", претрага би показала да нема ничега. То је била неоткривена прича, и жеља нам је била да истражимо ко су ти непознати јунаци.

* А што је са списком деце са Козаре, који и даље није пронађен?

- Било би ми веома драго да се пронађе та картотека, јер верујем да негде постоји. Ми је нисмо нашли, али се надам да ће на крају ипак бити пронађена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ”Дневник Диане Будисављевић” победник Пулског фестивала (ВИДЕО)

ПУЛА ОТВОРИЛА СВА ВРАТА

О ТОМЕ да ли ће филм имати будућност у хрватским биоскопима и бити приказан на ХРТ-у, Дана Будисављевић каже:

- Мислим да смо баш из Пуле послали велику поруку да људи желе да гледају тај филм. Верујем да поводом тога неће бити проблема, а показале су то и реакције публике из Арене. Идемо сада на летњу турнеју по Хрватској, а филм ће бити приказан и у Србији и Словенији, јер су нам и копродукцијски партнери из те две државе. Прво ћемо филм приказати у Хрватској, а на јесен долазимо у Србију.