УРУЧЕЊЕМ награде "Александар Лифка" сценографу Миљену Кљаковићу Креки и хрватском редитељу Рајку Грлићу, и пројекцијом најновијег филма Педра Алмодовара "Бол и слава", са Антониом Бандерасом у главној улози, у суботу увече ће на Летњој позорници на Палићу почети 26. фестивал европског филма.

Пред љубитељима седме уметности биће више од 130 филмских остварења са Старог континента.

Прочитајте још - Бандерас: Пикаса сам чекао цео живот!

- Фестивал европског филма на Палићу посети више хиљада људи, више од 200 филмских професионалаца, више од стотину новинара, и он је медијски најпокривенији фестивал у земљи - истиче Илија Татић, директор Отвореног универзитета, продуцента фестивала. - Реновирани су биоскопи "Еуросинема" и "Абазија" на Палићу, сређена је Летња позорница, тако да спремно и у пуном капацитету дочекујемо многобројну фестивалску публику.

Захваљујући Републици Србији, АП Војводини и Граду Суботици, смотра на Палићу је коначно упловила у сигурне воде што се тиче финансирања, што много значи када је реч о организовању програма. Овогодишњи буџет фестивала је 25 милиона динара, што је за чак десет милиона више него пре две године.

Прочитајте још - Домаће позориште на 53. Битефу

Главни програм овогодишњег издања Фестивала, по избору селектора Ненада Дукића, карактерише добар баланс између нових филмова реномираних аутора и филмова младих редитеља. Осим три филма која ће бити приказана ван такмичарске конкуренције ("Бол и слава" Аломодовара, "Жао нам је што смо вас пропустили" Кена Лоуча и "Млади Ахмед" браће Дарден), на програму је домаће филмско остварење "Ајвар", у режији Ане Марије Роси, затим "Нећу да будем лузерка" Урше Менарт (Словенија), "Олег" Јуриса Курсијетиса (Литванија), "Окован" Јарона Шанија (Израел, Немачка), "Трезор" Петера Бергендија (Мађарска), "Бог постоји, име му је Петрунија" Теоне Стругар Митевске (Северна Македонија)...

"Ајвар", Фото Фестивал Палић


Такмичарски програм "Паралеле и судари" представиће филмове "Рубен Брандт колекционар" (Мађарска), "Свештенство" (Пољска), "Ирина" (Бугарска), "Брусхалтер" (Немачка, Азербејџан), са Предрагом Микијем Манојловићем у главној улози, "Преживели лето" (Литванија), "Нека буде светла" (Словачка), "Заборављена планина" (Албанија), "Жетва" (Грузија)...

ВЕЛИКАНИ И ДОКУМЕНТАРЦИ

У програму су и селекције "Нови европски документарни филм", "Еко докс" и "Шорт метерс". Ту је и селекција "Великани европске кинематографије", која је од ове године саставни део програма Фестивала европског филма Палић. Овогодишњи избор обухвата филмове "Јуче" Денија Бојла, "По Божјој вољи" Франсоа Озона, "Пепе, један узвишени живот" Емира Кустурице, "Слава и бол" Педра Алмодовара и "Жао нам је што смо вас пропустили" Кена Лоуча. Неће изостати ни "Нови мађарски филм" и "Грчка у фокусу".


Програм ће обухватити и селекције "Нови европски документарни филм", "Ецо Доx", "Схорт Маттерс", "Млади дух Европе", "Великани европске кинематографије", "Нови мађарски филм", ту су је избор филмова са Међународног фестивала "Жигмонд Вилмош“, док је ове године у фокусу грачка кинематогарфија.

Фестивал ће затворити филм "Млади Ахемд" браће Дарден, а планиран је и богат пратећи програм.

У оквиру пројекта ФИЛМY биће организован завршни мастерклас за 20 полазника филмске школе из Сегедина и Суботице, који ће водити професори Марк Чепмен (Велика Британија) и Саболч Толнаи (Србија).

Биће организована "Радионица филмске критике" за 10 полазника из шест европских земаља, а водиће је шпански филмски критичар Виктор Пас Морандеира, као и "Критични камп" намењен средњошколцима заинтересованим да кроз филм развијају критичку мисао.

ФЕФ Палић биће и место окупљања младих студената филма и аудиовизуелних уметности из Србије и Кине, те ће тако 12 студената Шангајске филмске академије и Академије уметности из Новог Сада имати прилику да током четири дана упореде и размене теоријски и практичан приступ филму кроз рад са професорима и редитељима Хаолун Шуом и Силардом Анталом.