ВОЉЕНИ анимирани класик "Краљ лавова" после 25 година враћа се на биоскопско платно у новој, играној верзији. После "Дамба" и "Аладина" то је трећи "Дизнијев" римејк у овој години, а по првим оценама критике (у шта се српска публика може уверити већ од четвртка, 17. јула), редитељ Џон Фавро и сценарист Џеф Натансон су у великој мери остали верни оригиналном ремек-делу.

Прочитајте још: Краљ лавова - бајка за велику децу

- По мом мишљењу, "Краљ лавова" је, без премца, најбољи анимирани филм у историји - оценио је Натансон и додао да су и он и редитељ прихватили овај посао због "велике љубави и поштовања према оригиналу".

Фавро је, каже, свестан одговорности према публици која је оригинал из 1994. гледала на десетине пута, а потом исто толико пуштала својој деци.

- Док остали траже оно што могу да узму, прави краљ трага за оним што може да пружи - "проговара" краљ лавова Муфаса док свом сину Симби објашњава чувени "циклус живота" (Circle Of Life).

Прочитајте још: ПОГЛЕДАЈТЕ: Руси направили филм о "Симпсоновима", ова породица код њих није комична већ - депресивна (ВИДЕО)

Нови "Краљ лавова" верно прати оригиналну причу, па ћемо и у играној верзији гледати борбу за краљевство, злочестог Муфасиног брата Скара, Симбино изгнанство, љубав са Налом, али и Симбин тријумфални повратак на трон који му рођењем припада.

Ако вам се Муфасин глас (у титлованој верзији) учини познатим, знајте да нисте погрешили - то је легендарни Џејмс Ерл Џонс, који је био краљ лавова и у оригиналној верзији. И остатак глумачке поставе је импресиван, па гласове Симбиној вољеној Нали позајмљује Бијонсе, док Сет Роген и Били Ајхнер играју Симбине пријатеље Пумбу и Тимона. Злочестог Скара гласовно је дочарао Чуител Еџиофор.

ПЕСМЕ ЗА ИСТОРИЈУ

ОРИГИНАЛНИ "Краљ лавова" остао је упамћен и по врхунској музици (награђеној са два Оскара), а многе мелодије, попут чувене Hakuna Matata, или Circle of Life, Can You Feel the Love Tonight певаћемо и у новој филмској верзији. "Додатак" новом "Краљу лавова" је песма Spirit, у извођењу Бијонсе, коју музички зналци већ виде као озбиљног кандидата за нови Оскар.