ШЕСТО издање позоришног фестовала "Театар у тврђави", међу зидинама средњовековног града Бранковића у Смедереву, одржава се од 10. до 14. јула. Фестивал је ревијалног карактера и на њему гостује пет позоришних остварења из Србије.

Програм и детаљи у вези с фестивалом саопштени су тек 3. јула, седам дана уочи отварања. Завесу ће подићи Еурипидова античка трагедија "Жене из Троје", редитеља Небојше Брадића, рађена у копродукцији Народног позоришта из Приштине и Народног позоришта Тимочке Крајине "Зоран Радмиловић".

На сцени у Малом граду биће потом изведене представе Лесковачког народног позоришта "Отац", редитеља Милоша Јагодића, по тексту Аугуста Стриндберга, и комедија "Лутка", редитеља Бојана Димитријевића и Невене Вукес, по тексту Мира Гаврана. Четвртог дана фестивала публику очекује представа Мирослава Kрлеже "У агонији", у режији Ане Ђорђевић. Представа за децу и одрасле "Прича о Светом Сави", писца Братислава Петковића, у извођењу Малог позоришта "Душко Радовић", затвориће фестивал.

Подсетимо, пре месец и по негодовање у јавности изазвале су објаве редитеља да су представе "Јами дистрикт" Кокана Младеновића и "Тартиф" Игора Вука Торбице скинуте са репертоара, о чему су "Новости" писале. Док су редитељи тврдили да су представе "испале" из политичких побуда, организатори су се бранили тиме да репертоар није утврђен јер тада градска управа није формирала организациони одбор.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ТОКОМ ВИКЕНДА ЗАВРШНИЦА 28. БЕЛЕФА: Стефановски за крај

После смене претходне власти, нова власт је 2014. одлучила да угаси тековину политичких противника - фестивал "Тврђава театар". Основан је нови, са називом "Театар у тврђави". Селектор је био Радослав Лале Павловић, а касније Братислав Петковић. Потом је та функција укинута, тако да селекцију врши Организациони одбор. Фестивал је био такмичарског карактера, а потом је прерастао у ревијалну манифестацију.

НАДЛЕЖНИ ЗА СЕЛЕКЦИЈУ

ОРГАНИЗАЦИОНИ одбор који је донео одлуку о репертоару основан је 3. јуна, стоји у мејлу агенције "Рајт". Председница је Марина Тирнанић, чланица Градског већа Смедерева за ресор културе, заменица председнице је Светлана Михајловић, чланица ГВ за ресор образовања, а чланови су Горан Јовшић, в. д. директора ЈП "Смедеревска тврђава", Драгољуб Мартић, директор Центра за културу Смедерево, и Босиљка Плећић, начелница Одељења за јавне службе Градске управе.