У БЕОГРАДУ је јутрос преминуо Зоран Цветановић (1958), дугогодишњи власник компаније за филмску продукцију, дистрибуцију и приказивање филмова "Арт Виста", која у свом саставу има биоскопе у Београду и Новом Саду.

Током дугогодишње каријере радио је у "Југославија филму" ( био је задужен за светску продају домаћих филмова, увоз страних, и промоцију домаћих филмова на страним фестивалима). Од 1996, када је основао "Арт Висту", успешно се бавио филмском продукцијом, дистрибуцијом и приказивањем филмова у биоскопима "Рода Синеплекс" и "Арена Цинеплекс", а покренуо је и "Мобил 3Д Синема" мрежу покретних дигиталних биоскопа у 2Д и 3Д технологији у више од 120 места у Србији и Црној Гори.

Цветановић је био и снивач приказивачке мреже биоскопа у Србији ("Вук", "Шумадија - Рода 2"...), а један од његових највећих успеха је оснивање заједничке компаније са аустријским ланцем биоскопа "Синеплекс Интернационал", и Gmbh у Новом Саду, у оквиру којег функционише најмодернији биоскоп у Србији и региону, "Синеплекс Променада". На пољу филмске дистрибуције, многи најуспешнији филмови домаће продукције свој пут до биоскопске публике нашли су управо захваљујући дистрибуцији "Арт Висте.

После 33 године проведене у репродуктивној кинематографији, овај вредан и велики филмски радник ушао је у свој први пројекат као копродуцент филма "Јужни ветар", редитеља Милоша Аврамовића, који је 2018. забележио рекордну гледаност у нашим биоскопима.

Цветановић је био члан Академије филмске уметности и науке (АФУН), у два наврата био је члан Управног одбора Филмског центра Србије, председник Секције филмских приказивача Србије, као и члан председништва Групације за кинематографију, при Привредној комори Србије. За свој дугогодишњи рад у области кинематографије, у којој је остави неизбрисив траг, 2018. награђен је признањем "Пословни лидер", које додељује Провредна комора Србије.

Комеморација Зорану Цветановићу биће одржана у суботу, 6. јула у 10 часова у биоскопу "Рода Цинеплекс", а сахрана је заказана истог дана у 12 часова, на Централном гробљу у Београду.