ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ, 38. по реду вајарски симпозијум скулптуре Terra у Кикинди званично ће почети у петак, изложбом скулптура насталих на прошлогодишњем сазиву. И овог јула скулптуре великог формата од глине овде ће стварати уметници из целога света.

Тако из Аустрије долази Розмари Лукасер, добитница бројних награда, из Јужне Африке стиже Музи (Сибонгисени) Гигаба, затим најбољи вајар Јерменије за 2016. годину Арман Хамбарџумијан, али и Делија Првачки из Сингапура, рођена у Румунији. Правило симпозијума Terra је да један вајар може да учествује на симпозијуму само једном, а обавезан је да направи три скулптуре, једну велику и две галеријског формата.

Прочитајте још - ЛЕПОТА СА СТАЗА: Изложба скулптуре у СБ „Бања Ковиљача“

Нашу земљу представљаће вајари Велимир Величковић, доцент на Факултету примењених уметности у Београду, добитник више од 30 регионалних, домаћих и међународних награда, затим Маја Ракочевић Цвијанов, запослена као вајар - конзерватор у Међуопштинском заводу за заштиту споменика културе Суботица, и Милан Рамаји, конзерватор у Центру за ликовну и примењену уметност Terra.

- Terra је симпозијум скуптуре у теракоти, а пошто нема много уметника који познају технику израде великих фигура у глини, увек на симпозијум позивамо озбиљне вајаре - објашњава директор и идејни творац симпозијума проф. Слободан Којић, којег је пре неколико дана, иако је у пензији, Градска скупштина Кикинде поново изабрала за директора Terra.

Пратећи програм биће музички фестивал Тerra Viva Art Fest, који ће бити одржан 19. и 20. јула.