ПОЗОРИШНИ фестивал "Буцини дани", шести по реду, биће свечано отворен у уторак представом "Петријин венац" Драгослава Михаиловића, у режији Бобана Скерлића (Атеље 212), у Дому културе "Милосав Буца Мирковић" у Александровцу.

У оквиру овогодишње манифестације, у понедељак у подне биће изведена представа за децу "Пепељуга" Градског позоришта "Театар 91" из Алексинца.

Замишљен као глумачки фестивал са идејом да сачува успомену на једног од најчувенијих Жупљана, вечитог позориштника Милосава Буцу Мирковића, и траг који је оставио у позоришном и књижевном животу некадашње државе, као и огромно поштовање које је имао за институцију глумца, традиционално ће у шест фестивалских дана претворити његову родну Жупу у велику позоришну сцену.

За такмичарски програм одабрано је пет представа. Пред публиком ће, осим "Петријиног венца", бити и "Режим љубави" Тање Шљивар у режији Бојана Ђорђева (Атеље 212), "Тартиф", ауторски пројекат Игора Вука Торбице (СНП и Народно позориште Сомбор), "Јами дистрикт" Милене Богавац у режији Кокана Младеновића (копродукција Центра за културу Тиват, Битеф театра, Асоцијације МАСЗК Сегедин, Think Tank студија) и "Мала мађарска порнографија", по тексту Петера Естерхазија и у режији Никите Миливојевића (Новосадско позориште).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дани посвећени Буци Мирковићу

Смотра ће трајати до 16. јуна, а стручни жири, у саставу Душанка Стојановић Глид, Андреј Шепетковски и Ђурђа Тешић, доделиће "Златно зрно" за најбољу мушку улогу, најбољу женску улогу, за најбољег младог глумца/глумицу и за глумачку бравуру. Биће додељена и награда "Милосав Буца Мирковић" за глумачко остварење фестивала и награда за најбољу продукцију "Миња Обрадовић".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Златно зрно" за најбоље

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

ОСМИШЉЕН је и богат пратећи програм, који ће обухватити изложбу "Уметност глуме или трагање за истином" Позоришног музеја Војводине о животу и делу Светлане Бојковић, књижевни сегмент "Завичајни песници Буци у част" и разговор о актуелним позоришним темама под називом "Референдум за позориште", што је и мото овогодишњег фестивала.