Садашњем управнику Народне библиотеке Србије Ласлу Блашковићу у суботу истиче мандат, а о томе ко ће у наредном периоду бити на челу наше најзначајније културне институције одлучиваће се на јесен. Ово је нашем листу рекао Вељко Брборић, председник Управног одбора НБС.

Министарство културе је поништило конкурс за челника Библиотеке и наложило да се распише нов. Уследила је затим оставка Драгана Хамовића на чланство у УО, који је, иначе, специјални саветник у Министарству културе.

- С обзиром на то да Управни одбор, после Хамовићеве оставке, још није у комплетном саставу и да се налазимо пред летњим одморима, свако одлучивање о управнику било би под велом сумње - каже Брборић. - Што се тиче неких кулоарских нагађања да би могло доћи до промене у Статуту НБС, одговорно тврдим да никаквих озбиљних промена неће бити. Постоји извесна неусклађеност између два члана Статута са Законом о култури и Законом о библиотечкој делатности. Могуће је да се само то усклади и - ништа више.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗБОР НОВОГ УПРАВНИКА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ: Зашто је "дописиван" конкурс?

Брборић поздравља одлуку Министарства културе коју је предложило Влади, да се на место Хамовића за члана УО именује Александар Јовановић, универзитетски професор, есејиста и критичар.

- Реч је о човеку који је водио значајне културне институције и пројекте и његово искуство и знање били би драгоцени у послу који нам предстоји.


БЕЗ ПОЛИТИКЕ

ПОТВРЂУЈУЋИ за наш лист да је предложен за члана УО, Александар Јовановић је рекао:

- Сигурно да има довољно сличних, образованих и угледних појединаца који би могли да воде Народну библиотеку Србије. Ако будем изабран у УО, трудићу се да избор новог управника буде максимално јаван, уз поштовање процедуре и без икаквог уплитања политике.