ПУБЛИКА у више од 40 локалних биоскопа и културних центара у 32 града широм Србије, вечерас има прилику да у оквиру нове манифестације "Ноћ српског филма", коју организује Филмски центар Србије, види четири најпопуларнија остварења из прошлогодишње продукције.

Реч је о филмовима "Јужни ветар" Милоша Аврамовића, "Такси блуз" Мирослава Стаматова, "Краљ Петар Први" Петра Ристовског, и дечији филм "Злогоње" Рашка Миљковића, који је освојио и најмлађе гледаоце на фестивалима у иностранству.

Уочи пројекција најгледанијих домаћих филмова биће приказана и четири краткометражна остварања, такође подржана средствима ФЦС-а - играни филм "Малишан" Данила Бећковића, анимирани "Ехо" Косте Ракићевића и Борише Симовића, документарни "Исти" Дејана Петровића, и кратки студентски филм "Шафарикова 19" Лане Павков.

Прочитајте још - „Ноћ српског филма“ 5. јуна широм Србије

Како су истакли Огњен Ракчевић (представник Сектора за подршку кинематографији и аудио-визуелним делатностима ФЦС), глумица Милена Предић ("Такси блуз", "Злогоње"), редитељ Петар Ристовски ("Краљ Петар Први") и глумац Миодраг Радоњић ("Јужни ветар"), који су на конференцији за новинаре најавили овај пројекат, "Ноћ српског филма" је сјајан начин за популаризацију домаће кинематографије. То је и добра прилика да публика види значајне кратке филмове, које иначе не би видела, а за саме ауторе је могућност да добију и другу врсту гледалаца, осим фестивалских.


ЗА ГЛУМЦА МИХАЈЛА МИЛАВИЋА

СА амбицијом да "Ноћ српског филма" прерасте у манифестацију сличну "Ноћи музеја", организатори су одлучили да цене улазница за све пројекције буду сто динара, осим за филм "Злогоње", за који ће улаз бити бесплатан. Али, публика ће бити замољена да пошаље хуманитарни СМС за лечење главног глумца, младог Михајла Милавића.