АМЕРИЧКИ издавач "Кадмус прес" управо је, после две и по године, привео крају објављивање сабраних прозних дела Зорана Живковића. Комплет обухвата укупно 31 том - 11 у тврдом повезу и 20 у меком. Ово је први пут у историји српске књижевности да је један издавач са енглеског говорног подручја објавио сабрана дела неког нашег аутора. Живковићева сабрана прозна дела појавила су се недавно и на српском, у издању Завода за уџбенике, у једанаест томова.

- Ово је тим невероватнији успех има ли се у виду да је тржиште књиге на енглеском говорном подручју безмало затворено за преводна издања - каже Живковић за "Новости". - Објавити и једну књигу тамо прави је подвиг, док се сабрана дела граниче са чудом.

Живковић је управо остварио још један јединствен подвиг - из штампе је почетком маја изишло 200. издање његових књига.

- Ту недавно, када се сасвим примакло излажење 200. издања мојих књига, позвала ме је уредница за културу једне телевизије с националном фреквенцијом и скренула ми пажњу да је, по њеном виђењу, ту, ипак, реч о квантитету, не нужно и о квалитету - наводи наш саговорник. - Могао сам да узвратим да се до квантитета од 200 издања никако не стиже без квалитета, али нисам. Не би имало смисла...

Прочитајте још: ЗОРАН ЖИВКОВИЋ: Што је мање читалаца, све више се пише

Живковићева 22 прозна дела и осам небелетристичких, појавила су се у 87 издања у Србији и 113 у иностранству. Са 113 страних издања Живковић је најпревођенији живи српски писац. Књиге су му изашле на 20 језика у 23 земље: САД, Енглеској, Италији, Португалији, Немачкој, Шпанији, Француској, Данској, Грчкој, Швајцарској, Холандији, Јапану, Јужној Кореји, Бразилу, Турској, Саудијској Арабији, Русији, Чешкој, Пољској, Бугарској, Украјини, Словенији и Хрватској.

- Иностранство је много веће од Србије, тамо има знатно више издавача него овде. И читалаца - објашњава Живковић.

Његов кратки роман "Библиотека" најпревођенија је српска књига на почетку 21. века. Има више од двадесет страних издања. То је уједно једна од само две књиге неког домаћег аутора којима је припало угледно америчко књижевно признање - Светска награда за фантастику (2003). "Библиотека" је нарочито популарна у Португалији - објављена је у три издања, уврштена у обавезну средњошколску лектиру, приказана у позоришту, влада ју је међу првима препоручила у оквиру пројекта подршке читању...

Прочитајте још: Зоран Живковић: Не пишемо фантастику јер живимо у њој

- Иако ће то деловати изразито нескромно, морам да претпоставим да је посреди књижевни квалитет "Библиотеке" - каже Живковић. - Шта би друго могло бити? Нисам ваљда зачарао Сарамагове земљаке. Хитам, међутим, да оспокојим узнемирене: нема бојазни да ће "Библиотека" доспети и у школску лектиру српских ђака. Они који је састављају тешко да су и чули за моје дело, чак и за мене...

Књиге Зорана Живковића добиле су и одличне приказе у више од 500 водећих светских дневних новина, часописа и књижевних портала - у "Њујорк тајмсу", "Вашингтон посту", "Њујоркеру", "Гардијану", "Франкфуртер алгемајне цајтунгу", "Монду", "Коријере дела сера"... Велики комплимент за прозно стваралаштво писац је добио од књижевног критичара "Вашингтон поста" и добитника Пулицерове награде Мајкла Дирде, који је написао да је "по свој прилици најизврснији фабулиста који се појавио после Борхеса и Калвина". Овдашњи књижевни критичари, међутим, мање прате његов рад.

- Не прате га уопште. Имају они друге фаворите, другде су њихове наклоности. Ја ћу до даљег морати да се задовољим лепим речима које о мојој прози излазе на страницама листова какав је "Вашингтон пост" - закључио је Живковић.

ПРЕДМЕТ АКАДЕМСКОГ ИЗУЧАВАЊА

ЖИВКОВИЋЕВА прозна дела већ дуже су предмет академског изучавања на америчким универзитетима, а недавно се и код нас појавила монографија о овом писцу, "Заточник пете силе", из пера професорке Љиљане Пешикан Љуштановић.

Његове приче преточене су у радио-драме, које је емитовао Би-Би-Си, а Студио Б приказао је ТВ серију "Сакупљач", редитељ Пуриша Ђорђевић снимио је дугометражни филм "Два" и краткометражни "Исповедаоница". До недавног пензионисања предавао је креативно писање на Филолошком факултету. Његову књигу о овом предмету, "Писац од глине", ускоро ће објавити водећи светски научни издавач "Спрингер".