На бурној седници УО Народне библиотеке, од пет пријављених кандидата на конкурсу за избор новог управника, троје је одбијено зато што наводно не испуњавају услове. То су Милош Јанковић, писац и доскорашњи председник УО НБС, који се са те функције повукао ради ове кандидатуре, Адам Софронијевић, заменик управника Универзитетске библиотеке и Дејан Ристић, историчар и некадашњи в. д. управника НБС.

У игри су остали досадашњи управник Ласло Блашковић, писац, и Милорад Вучковић, начелник у НБС. Одлука је донета већином гласова УО у ком су Вељко Брборић (председник), Драган Хамовић, Драгана Грујић, Драгана Типсаревић и Мирјана Станишић.

Прочитајте још - Избор управника Народне библиотеке Србије и директора Библиотеке града Београда

Хамовић истиче да је реч о уобичајеном поступку који још није окончан и да ће у понедељак бити детаљно образложен овакав избор. А, они који су одбијени, имају права да се жале.

- Неки чланови УО тумачили су другачије изборне услове и потребну документацију - каже Јанковић. - Када будем добио закључак о одбијању моје кандидатуре, видећу који су разлози, али ћу у сваком случају изјавити жалбу јер сматрам да је дошло до погрешног тумачења конкурсних услова и документације која је требало да се приложи. Несхватљиво је да је одбијена Ристићева кандидатура.

Ристићу је у петак био искључен телефон, јер је био у иностранству и недоступан, а Софронијевић је рекао:

- Свако може форсирати решења у оквиру постојећих прописа, статута, правилника, која иду против логике, здравог разума, а ја бих рекао и интереса НБС. Право питање у овом тренутку за мене је зашто се то ради и чији је то интерес, ако га уопште има, а ја га у овом тренутку не видим.

Прочитајте још - Народна библиотека још под кључем

По обављеном разговору са Блашковићем и Вучковићем, УО НБС ће свој предлог доставити Министарству културе, које ће своје мишљење доставити Влади, а она ће донети коначну одлуку.

НЕ ИСПУЊАВАЈУ УСЛОВЕ

Констатовали смо да три кандидата не испуњавају услове. За Ристића је установљено да нема десет, него седам година рада у култури, за Софронијевића да нема одговарајуће високо образовање из научне, односно стручне области. На основу приложене документације, нема доказа да Јанковић има четири године радног искуства на пословима у руковођењима у установама културе или наставно-научним установама - каже Брборић за "Новости".