НОВОИЗАБРАНИ редовни чланови САНУ ове недеље држали су своје приступне беседе - а у среду је своја размишљања на одабране теме изнело и троје чланова Одељења језика и књижевности: Горан Петровић, Злата Бојовић и Милован Данојлић.

Један од наших најчитанијих и најпревођенијих писаца Горан Петровић представио се беседом насловљеном једноставно: "Папир". У надахнутој оди сваком поједином листу те драгоцене творевине, ткива изатканог од збијених влакана шума и нити тканина односно памука, од небројених невидљивих комадића претходно коришћених за ко зна шта, писац нас је подсетио на слике и обичаје заборављене заувек у оном протеклом веку. Веку који се на папир ослањао у свему, за разлику од овог који живимо, и у ком смо "справицама поверили" и имена и презимена људи и све остало.

- Један једини исписани листак може да дотакне нас, а не само ми њега. И није тачно да само ми можемо да бацимо тај листак, већ и он нас може да вине до васионе - закључио је Петровић.

Историчар књижевности Злата Бојовић је говорила о самосвојности дубровачке књижевности, оценивши да она, иако по свим мерилима мала, ипак представља лекцију врлине.

Прочитајте још - ПРИЧА ЗА “НОВОСТИ”, ИЗ ПЕРА АКАДЕМИКА САНУ: Додатна настава из познавања природе и друштва

Велики наш писац Милован Данојлић беседу на тему "Између мржње и толеранције", започео је подсећањем на то да мржња, којој је сам давно посветио главу романа "Драги мој Петровићу", по Декарту иде у ред примитивних страсти. Истакао је, ипак, да време и поднебље у ком живимо тој мржњи дају снажан замах:

- Дуга традиција наших подела добила је у последње време нови подстицај и правац: један део наше елите почео је развијати самомржњу, е да би, непријатељима, показао спремност за порицање своје судбине.

Фото В. Данилов

Супротност мржње је, подсећа Данојлић, љубав, али и друга врлина, доступнија здравој памети и доброј вољи - толеранција, а књижевно стваралаштво је предодређено поље за афирмацију свељудског разумевања и толеранције.

- Све што другима кроз реч можемо дати јесте људскост, остало је политика. Глупост и распуштену духовну лењост можемо поштедети мржње, али оне ипак не заслужују толеранцију.

ПСИХОЛОГИЈА И ИСТОРИЈА

ПРИСТУПНЕ беседе ос среде су одржали и психолог Александар Костић, који је говорио на тему "Когнитивна обрада језика и вероватноћа", и историчар Љубодраг Димић, који је беседио о односима Југославије и Совјетског Савеза и, по много чему занимљивој и преломној, 1968.години.