ПОБЕДНИК 12. Међународног фестивала документарног филма (Белдокс) у домаћем такмичарском програму је остварење "Центар" редитеља Ивана Марковића, а у међународној конкуренцији тријумфовао је француски документарац A Lua Platz, у режији Жеремија Граваје.

Церемонијом доделе признања у Комбанк дворани је свечано завршен овогодишњи Белдокс, а како је истакао Марковић, ова награда и добра реакција публике су велики подстрек за њега, али у одређеној мери и изненађење.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Reagovanje Beldoksa: "Crna lista" prikazana

- Мој филм има специфичну, сведену форму, и представља апстрактни портрет Сава Центра, али, посредно, и других монументалних грађевина из најбољег периода некадашње СФРЈ, чији је опстанак данас доведен у питање. Током снимања имали смо велику подршку управе и особља зграде Сава центра, и овом приликом им се поново захваљујемо - рекао је Марковић, коме је припао и новчани износ награде од две хиљаде евра, чији је покровитељ у домаћем такмичарском програму Филмски центар Србије.

Редитељ Жереми Граваја, чије нам остварење даје емпатичан увид у животне услове заједница у егзилу, изјавио је да би превод наслова његовог француско-румунског документарца Lua Platz на српски језик могао да буде "Заузимање места".

- Може ли, онда, филм да постане нека врста сигурне куће за оне чији се глас скоро никад не чује? Сада смо, после првог приказивања овог филма изван Француске, веома почаствовани што смо добили награду у Београду. Надамо се да ће она допринети да овај документарац и његове европске теме наставе свој пут. Велико нам је задовољство што је у Србији, захваљујући Белдоксу, светски документарни филм данас веома жив - истакао је Граваја, подсећајући да је 16. маја Међународни дан ромског отпора.


Жереми Граваја

Међу овогодишњим лауретима је и редитељ Горан Девић, чији је кратки документарац "У име Републике Хрватске" проглашен најбољим остварењем у тој селекцији. Његова прича о Марку Франишковићу, који је одлуком хрватског судства провео девет месеци у неуропсихијатијској болници затвора у Загребу само због своје антирежимске активности, критика је оценила као документарно-правосудни хорор.

- Јако сам срећан због награде на Белдоксу, јер филмове радим примарно за нас који живимо на овим просторима. Кад ми се догоди да буде прихваћен и препознат тамо где је мени важно, сва мука којом је филм створен постаје небитна. Велико хвала Белдоксу који нам је дао прилику да прикажемо овај документарац - истакао је хрватски редитељ, коме је овогодишњи фестивал приредио и ретроспективу.

Специјална награда жирија додељена је филму "То сам што јесам - Џипси мафија" Андријане Стојковић, а признање за најбољу фотографију понео је Душан Грубин за документарац Taurunum boy.

Жири Белдокс TEEN програма као најбоље остварење наградио је "У раскораку" редитеља Бинга Лиуа, а додељене су и награде у оквиру Белдокс Industry програма за пројекте у развоју.

Овогодишње издање фестивала затворено је премијерном пројекцијом документарца "Електрични оргазам за људе будућности" ауторке Марије Вукић.