Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је писмо саучешћа породици Јанкетић, поводом смрти Михаила Мише Јанкетића у коме је навео да нас је напустио велики човек и уметник.

"Данас је наш народ, културу и глумиште напустио велики човек, уметник и учитељ, који је ове године одликован Златном медаљом за заслуге. Његов рад деценијама је градио нашу културу и чинио лепшим наше животе".

Прочитајте још:ОДЛАЗАК ЛЕГЕНДЕ: Преминуо Миша Јанкетић (ФОТО+ВИДЕО)

Вучић истиче да је Јанкетић својим радом, залагањем и несебичношћу успео да се за живота сврста у ред бесмртних драмских уметника.

"Његова људска величина градила се човечношћу, ненаметљивошћу и скромношћу. Иако испуњени тугом и скрхани болом у овом тренутку, имамо на чему да будемо захвални - били смо савременици великог Михаила Мише Јанкетића", наводи се у писму саучешћа преседника Вучића.

ВУКОСАВЉЕВИЋ: ЈАНКЕТИЋ-ПОЛУВЕКОВНИ СТУБ СРПСКОГ ГЛУМИШТА


Министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти истакнутог глумца Михаила Мише Јанкетића у коме је истакао да је отишао "још један од полувековних стубова српског глумишта".

Прочитајте још:СТРАВИЧНА ЖИВОТНА ПРИЧА МИШЕ ЈАНКЕТИЋА: Молио је да му не кажу где живе синови човека који му је убио мајку

Вукосављевић је нагласио да је Михаило Јанкетић био носилац репертоара свога матичног позоришта, али и тумач запажених улога на филму и телевизији.

"Играо је и Гогоља и Нушића и Сартра, али је први на сцени оваплотио војводу Мишића у ''Колубарској бици''. Опростио се од глуме изванредном улогом у серији ''Жмурке'', а оставио је и достојно глумачко потомство, и као педагог и као родитељ. Слава великом уметнику", написао је Вукосављевић.


ДАЧИЋ: СВОЈИМ РАДОМ МИША ОБЕЛЕЖИО ЖИВОТЕ СВИХ НАС


Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је телеграм саучешћа породици преминулог глумца Михаила Мише Јанкетића.

"Са великом тугом примио сам вест о одласку Мише, особе великог талента и једне од највећих глумачких легенди, који је оставио неизбрисив траг у културном животу Србије, али и Југославије. Својом увек јединственом и сугестивном глумом, али и шармом, Миша је обележио једну епоху у југословенској и српској уметности", навео је Дачић.

"Својим деценијским радом у позоришту, на филму, телевизији и радију обележио је животе свих нас, а, сигуран сам, остаће инспирација и млађим нараштајима позоришне сцене и великог платна. Одлазак Мише, великог глумца, који је ретко говорио о себи и отишао тихо, велики је губитак за културну сцену Србије. Недостајаће нам свима његова оданост и приврженост публици која га је волела и поштовала, а којој се он несебично давао", казао је Дачић.

Мени ће остати у сећању као особа која је на све почасти које су јој указиване, као и на сва признања која је добијао, увек одговарао скромно, истичући и заслуге својих колега, наводи се у телеграму саучешћа министра Дачића.

БРНАБИЋ: НЕИЗБРИСИВ ТРАГ ЈАНКЕТИЋА У НАШОЈ УМЕТНОСТИ


Председница Владе Ана Брнабић упутила је данас телеграме саучешћа породици преминулог глумца Михаила Мише Јанкетића и Југословенском драмском позоришту, његовом матичном позоришту.

"У име Владе Републике Србије и своје име, упућујем изразе најдубљег саучешћа члановима породице, пријатељима и свим поштоваоцима преминулог глумца Михаила Мише Јанкетића, легенде српске и југословенске глумачке сцене", навела је она.

Својим раскошним глумачким умећем и ванвременским филмским, позоришним и телевизијским улогама, Миша Јанкетић оставио је неизбрисив траг у нашој уметности, истакла је премијерка.

"Уз неспорне глумачке квалитете, остаће упамћен као једна од највећих звезда домаћег глумишта и због свих врлина које су га красиле ван сцене - скромност, племенитост и безрезервна подршка младим глумачким нараштајима”, поручила је премијерка Брнабић.

Јанкетић је преминуо данас у Београду у 80. години живота.

РАДОШ БАЈИЋ: БИО ЈЕ УЗОР МНOГИМА - ПА И МЕНИ

Редитељ и глумац Радош Бајић, који је са Мишом Јанкетићем последњи пут сарађивао на серији "Шифра Деспот" прошле године, не може да сакрије бол због одласка великана српског глумишта.

Радош Бајић је неутешан и открива да је Миша био узор многима, па и њему:

- Чак и кад је природни водоток живота - одлазак тако великих људи који су задужили свој народ , је увек болан. Миша Јанкетић је био уистину велики и јединствен. Као уметник и као човек био је узор мнoгима - па и мени. Последњи пут смо сарађивали када је одиграо брљантну улогу старог професора у Шифри Деспот. Изражавам дубоко саучешће његовој породици - рекао је за "Блиц" Радош Бајић.

ОТИШАО ЈЕ ЈЕ ВЕЛИКИ ПРОФЕСИОНАЛАЦ И УЗОР МНОГИМА

Отишао је један од најзначајунијих југословенских и српских глумаца, велики професионалац, уметнички узор многима, сложили су се саговорници Тањуга Милан Влајчић, Горчин Стојановић, Војислав Брајовић и Радослав Зеленовић на вест о смрти барда српског глумишта Михаила Мише Јанкетића.

Хроничар културе Милан Влајчић напоменуо је да је отишао великан нашег глумишта којег је красила огромна посвећеност уметности.

"Несумњиво, Јанкетић је један од најзначајнијих југословенских глумаца који је умео да инспирише колеге које су делили позоришну сцену са њим. Јанкетића памтим по маестралној улози у забрањеној представи ''Када су цветале тикве'', мада је био једнако маестралан и на филму и у телевизијским форматима", казао је Влајчић.

Уметнички директор Југословенског драмског позоришта Горчин Стојановић каже да је отишао један од најзначајњих глумаца који су обележили другу пловину 20. и почетак 21. века.

"Од када је 1961. године постао део ансамбла Југословенског драмског позоришта Јанкетић је демонстрирао оданост глуми. Без обзира у каквој се улози налазио на позоришној сцени, била она најситнија и најлакша или главна, никада није појефтињавао глумачки позив. Био је коректив и путоказ за све колеге. Није се могло тек тако глумити поред Мише Јанкетића или режирати неку позоришну представу јер је његово присуство обавезивало на пун аганжман", рекао је Стојановић.

Глумац Војислав Брајовић напомиње да смо изгубили једног од њанзначајњих српских глумаца.

"Остали смо ускраћени за таленат, енергију и љубав према тешкој професији као што глума по чему је Јанкетић био познат. Верујем да ће ту бакљу оданости професији наставити његов син Марко", казао је Брајовић.

Филмски посленик и управник Аудиовизуелног архива и Центра за дигитализацију Радослав Зеленовић оценио је да је мало примера у нашој култури попут Мише Јанкетића који је у свему што је радио, оставио дубок траг не само због великог броја улога у позоришту, на филму, телевизији, па и радију, већ због тога што су те улоге на најбољи могући начин обележиле пре свега филмско стварластво на овим просторима.

"Нема редитеља, од Пурише Ђорђевића, преко Јоце Живановића и Жике Митровића, па до Слобода Шијана и Дарка Бајића, са којим није успешно сарађивао", рекао је Зеленовић и додао да је преко 120 филмских и телевизијских улога су Јанкетићева заоставштина за генерације које долазе.

Зеленовић истиче да свеједно да ли је реч о историјским ликовима попут војводе Мишића, било да се бавио савременим темама као код Јоце Живановића или ратним код Пурише Ђорђевића, Јанкетићеве улоге се памте и имају значајно место у историји југословенске и српске кинематографије.

"То је његова заоставштина за будућност и ми смо дужни да генерацијама које долазе скрећемо пажњу на његово стваралаштво, јер то је најбољи начин да се види колико је био велики глумац", рекао је Зеленовић.

ГОЈКОВИЋ: ЈАНКЕТИЋ ОСТАВИО НЕИЗБРИСИВ ТРАГ У КУЛТУРИ


Председница Скупштине Србије Маја Гојковић упутила је саучешће породици Михаила Мише Јанкетића, у којем је навела да је он оставио неизбрисив траг у српском филму, позоришту и телевизији.

"Са великом тугом примили смо вест о смрти великана нашег глумишта Михаила Мише Јанкетића. Молим вас да у име Народне скупштине и моје лично име примите искрено саучешће", стоји у телеграму саучешћа.

Гојковић је навела да је Миша Јанкетић својим деценијским радом оставио неизбрисив траг на нашем филму, позоришту и телевизији.

"Његов одлазак је велики губитак за читаву културну сцену, коју је задужио бројним улогама и остварењима", навела је Гојковић.