ВАЉЕВО - Под слоганом "Љуто скован џез" у четвртак почиње главни програм 35. Ваљево џез фестивала, у оквиру кога ће наступити Душко Гојковић и Биг бенд РТС-а, Димитрије Васиљевић, Драган Ћалина, Себастијен Ззино, састави "Shalosh" и "Naked", као и ваљевски музичари.

Сам програм фестивала замишљен је тако да публици донесе џез који се тренутно слуша у свету, али је фокус и даље на домаћој џез сцени.

Програм ће, према речима уметничког директора Милана Недељковића, почети концертом ваљевских бендова под називом "Ваљевска одвала", након којег ће наступити прослављени басиста из Ваљева Јован Торбица и Лари Локвист дуо, уз подршку бубњара Бранка Поповића и представљен Урош Спасојевић пројект.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Џез упија све у себе

У петак се након неколико година на фестивал враћа Биг Бенд РТС-а на челу са Душком Гојковићем, док ће пијаниста Драган Ћалина са својим квартетом представити нови албум, који још није обављен.

Субота је резервисана за професора клавира и композиције на Универзитету у Њу Орлеансу Димитрија Васиљевића, који ће свирати у Србији после 12 година и са својим Њујоршким квартетом представити албум "Accidental nomad", номинован у четири категорије за награду "Греми".

Из Француске доћи ће Себастијен Жино и са својим квинтетом представити гитарски џипси стил, а последњег дана фестивала, 19. маја, наступиће трио "Shalosh" из Израела и бенд "Naked" који стижу право са светске турнеје по Израелу, Бразилу, Чилеу, Јужној Кореји, Индији, Паризу.

Програм је ове године мало разуђен, па је фестивал заправо почео на Ускрс свиркама по граду, док је протекли викенд био посвећен најмлађима и врхунац је била џез поворка градом.

"Ове године смо посебно тежиште бацили на младе и најмлађе. Ја сам малтене одрастао уз тај фестивал јер сам Ваљевац и волео бих да оно што се мени десило, одрастајући уз Ваљево џез фестивал, да се деси најмлађима у том граду", рекао је Недељковић у интервјуу Танјугу.

Прошле године и две године пре тога фестивал је отворило 250 деце па је овогодишњи програм посвећен њима био логичан наставак и Недељковић истиче одличне реакције најмлађих.

И у оквиру главног програма посебна пажња ће бити посвећена едукацији па ће афирмисани музичари, учесници и гости фестивала, држати радионице за ученике музичких школа и студенте.

"Камо среће да су у време када сам ја био дете постојале едукативне и мотивационе радионице за младе и најмлађе. Сада млади готово на свом кућном прагу могу доћи до информација о џезу - од најопштијих до уско стручних", рекао је Недељковић, диригент у Позоришту на Теразијама, и додао да им је жеља да Ваљево џез фестивал прошири своју делатност на читаву годину.

На Ваљево џез фестивалу до сада је наступило скоро 1.200 музичара и више од сто бендова из земље и иностранства.

"Џез у Ваљеву живи 35 година и за то време могло се чути и научити свашта. Замишљен је и постављен као пресек југословенске џез сцене, да покаже шта се дешавало у протеклих годину дана. Та идеја је настављена и постао је регионални фестивал. И ове године смо гледали да будемо концентрисани на српску џез сцену, а испоставило се да можемо да рачунамо и на по неку информацију из иностранства", истакао је Недељковић.

Он је изразио наду да ће следеће године допунити програмску идеју и обухватити што већи број домаћих музичара, првенствено младих.