ПОД покровитељством Министарства за културу, Покрајинске владе и Филмског центра Србије филм посвећен народном трибуну и неприкосновеном лидеру Срба у Аустроугарској Светозару Милетићу, режираће наш познати редитељ Дарко Бајић.

У изјави, за "Новости", Бајић је у уторак рекао да ће прва клапа филма радног наслова "Светозар Милетић", по сценарију Милована Витезовића, бити снимљена највероватније почетком септембра. Витезовић је, подсетимо, написао текст за драму "Светозар", која је изведена 25. новембра у СНП поводом века од присаједињења делова Војводине матици Србији.

Прочитајте још - Дарко Бајић: Историјом се данас тргује

Извршни продуцент филма биће "Кошутњак филм", а кућа "Зилион", глумца Лазара Ристовског биће продуцент. Драматургија је у рукама Косте Пешевског и редитеља Бајића. Глумци ће бити ускоро бирани.

- Познајем доста новосадских глумаца, али ћемо у мају и јуну направити кастинг како бисмо одабрали глумачку поставу, првенствено носиоца насловне мушке улоге и осталих важних личности тога времена. У фокусу ће бити и Милица Милетић-Томић, Светозарева кћерка и супруга Јаше Томића - каже Бајић.

Редитељ додаје да ће кроз животну причу Светозара Милетића бити приказана дуготрајна и упорна борба Срба да у Аустроугарској монархији очувају свој идентитет. Та борба је најинтензивнија била од Мајске скупштине 1848. у Сремским Карловцима када су наши дични преци прогласили Српску Војводовину (Милетић је тада био студент права) па закључно са присаједињењем Бачке, Барање, Баната и Срема Краљевини Србији 1918. године. Остварење тог сна Милетић није доживео. Упокојио се 1901. године.

Светозар Милетић


Мада је прошле године најављивано упоредо снимање филма и ТВ серије исте тематике, Дарко Бајић каже да ће овога пута бити рађено само филмско остварење.

ЛОКАЦИЈЕ

Да би се постигла аутентичност, снимаће се на локацијама у Београду, Војводини и Будимпешти. Премијера се планира за фебруар наредне године у Новом Саду.