Галерија "Црвене комуне" у Петровцу широм је отворила врата српском уметнику, академику Светомиру Арсићу Басари и његовим скулптурама израђеним од дрвета и метала, које ће публика моћи да види све до 17. јуна.

Велико име српске културе, како је рекао у својој беседи председник будванске општине Марко Бато Царевић отварајући изложбу, својим делима нас води кроз прошлост и садашњост, епску и етичку вертикалу српског народа, његове историје, кутлуре и духовности.

Прочитајте још - Светомир Арсић Басара: Косово је моја непреболна рана

- У свом стваралаштву које траје дуго, овај уметник непрестано тражи источнике свога и бића свог народа. Он мисли о изазовима времена с којима се суочава свет, никад не заборављајући родно место своје духовне вертикале - Косово и Метохију. Његова последња велика изложба у Српској академији наука и уметности сабира дела која су настала као уметничка реакција и бунт према агресији "немилосрдних анђела", указујући да уметност чува од заборава ране прошлости, а уметник увек дели судбину свог народа.

О Басарином стваралаштву говорио је и Никола Мирков, који је подсетио да се ради о изузетно вредној изложби, о којој ће најбољи суд дати публика која буде посматрала изузетне скулптуре.

ПОВРАТАК ЦРНОЈ ГОРИ

ИЗУЗЕТНО сам задовољан што излажем овде у Црној Гори, која представља вечиту инспирацију за моје дело. И увек јој се враћам после бурних путовања - казао је на отварању изложбе Светомир Арсић Басара.