ПРЕ тачно стотину година, највећа српска песникиња Десанка Максимовић матурирала је у Ваљевској гимназији. Између осталог, полагала је и испит из математике, коју је знала и волела, а на основу одлично урађеног задатка била је ослобођена усменог испита и добила је закључну оцену - одличан!

У документацији која се брижљиво чува у Ваљевској гимназији, у књизи "Главног протокола испита зрелости из школске 1918/19. године под редним бројем осам, заведена је матуранткиња Десанка Максимовић. Полагала је матурски испит из српског, латинског, француског језика, математике, историје опште и народне са земљописом, физике и хемије, те јестаственице.

- Математика је, несумњиво, део опште културе човека - каже некадашњи, дугогодишњи директор Ваљевске гимназије, др Војислав Андрић, професор математике. - Ипак, често ћемо чути, да се неко, ко припада кругу стваралаца, чак хвали чињеницом да није знао, или волео, математику. Десанка Максимовић је и знала и волела ову науку. Више од самог испита зрелости у Ваљевској гимназији, о томе говоре њени јавни наступи, песничке вечери и разговори, управо у овој школи, где је знатижељним ученицима, о тој својој љубави, лепоти и значају математике и вези са поезијом, надахнуто говорила...

Прочитајте још - 26 ГОДИНА ОД СМРТИ ПОЗНАТЕ ПЕСНИКИЊЕ: Сећање на вечну Десанку Максимовић

Десанка Максимовић, рођена је 16. маја 1898. године у селу Рабровици код Ваљева. Одрасла је у Бранковини, знаменитом ваљевском селу, постојбини чувених Ненадовића, који су, а нарочито прота Матеја, учествовали у успостављању модерне Србије. И њен отац Михаило, који је био учитељ у Бранковини, одликовао се песничким умећем, па је и Десанка наследила дар ка поезији.

- Садашњим матурантима Ваљевске гимназије дали смо да решавају задатке из математике који су пре једног века били на испиту Десанке Максимовић и њених школских другова - каже Андрић. - Интересантно је да је пре стотину година гимназију похађало мање од десетине тадашњег младог становништва. Данас, по званичним резултатима Републичког завода за статистику, гимназију учи 26 одсто од укупног броја средњошколаца у Србији.

Ваљевскоа гимназија, фото Б.П.

То, вели Андрић, говори и о значајно већој елитистичкој карактеристици гимназија у ондашње време и сигурно квалитетнијем ученичком потенцијалу. Јер, тада је гимназију уписивало од пет до десет најбољих ученика у генерацији.

Прочитајте још - ЧУВАЈУ УСПОМЕНУ НА ПЕСНИКИЊУ: Десанкин дан на врњачком мосту љубави (ФОТО)

- Из данашњег угла, задаци са матурског испита песникиње могу се сматрати одмереним по тежини - наглашава Андрић. - За разлику од Десанке Максимовић и њених школских другова, садашњи гимназијски матуранти, успешнији су у формалним математичким операцијама, а прилично слабији када је реч о проблемским задацима, у којима је логичко закључивање примарно.

СВЕЧАНОСТ И ПРЕДАВАЊЕ

ПОВОДОМ манифестације "Мај месец математике", те стогодишњице матуре Десанке Максимовић, Ваљевска гимназија и Подружница математичара Ваљево, организује стручно-популарно предавање "Матурски рад из математике Десанке Максимовић". О раду ће у Ваљевској гимназији у четвртак у 18.30, говорити др Војислав Андрић, председник Друштва математичара Србије.