ПРОЈЕКАТ дугометражног играног филма "Кошаре", по сценарију Ђорђа Милосављевића, у режији Балше Ђога (продукција Omega production), добиће подршку Филмског центра Србије у износу од 50 милиона динара.

Ову одлуку донео је Управни одбор ФЦС (седница је одржана 7. маја), на основу предлога конкурсне комисије у категорији Суфинансирање производње домаћих дугометражних филмова са националном темом. Како се истиче у образложењу, пројекат "Кошаре" представља "хвале вредну идеју да се после безмало две деценије одлагања филмски обради тема која је истовремено од првенственог националног значаја и изразито уметнички потентна", а 50 милиона динара је и највећи износ који је додељен на овом кокурсу.

Подршка у истој категорији стиже и пројекту "Хаџијино звоно", по сценарију Војислава Нановића и Милене Марковић, у режији Милутина Петровића (продукција This and That productions), који добија 43 милиона динара. Реч је, како је објавио ФЦС, о "најквалитетнијем сценарију на овом конкурсу, коме не мањка ни један елемент који нам може указати да смо на прагу, или на трагу, истинског уметничког дела".

Прочитајте још - Кошаре су дијамант на мачу српских победа

На конкурсу са националном темом "прошао" је и дугометражни документарац "Милица Томић", посвећен првој жени - уреднику једног српског часописа, у режији Николе Спасића (продукција "Резон"), који ће добити седам милиона динара.

На челу листе са подршком од 45 милиона динара, у категорији Суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова, у којој увек влада и највећа "гужва", нашао се пројекат другог дела филма "Јужни ветар", редитеља Милоша Аврамовића (са Петром Михајловићем потписује и сценарио), у продукцији "Режима". Према пријави пројекта, ауторска и глумачка екипа остала је иста као и у првом делу филма, који је током 2018. и 2019. био апсолутни биоскопски хит у последње готово две деценије.

Милион динара мање (44), добија пројекат филма "Пешчана хроника", по истоименом роману Павла Зелића, који је написао и сценарио, у режији Петра Ристовског (продукција Living pictures), а ауторском пројекту "Мраз" Павла Вучковића стиже подршка од 37 милиона динара. Вучковић је већ добио подршку ФЦС на конкурсу за развој сценарија и развој пројеката, а обезбедио је и македонског копродуцента.

Прочитајте још - РАТНЕ ПРИЧЕ СА КОШАРА: Смрт је вребала у сваком тренутку

Међу изабраним пројектима играних филмова је и "Сеновити Медитеран", по сценарију Моње Јовић, у режији Ивана Јовића (продукција Terirem), који ће, после подршке ФЦС-а на конкурсу за развој пројеката 2016, подршке на конкурсима Мреже кинематографија Југоисточне Европе (SEE CINEMA Network) и Креативне Европе (програм MEDIA), сада добити 31 милион и шест стотина хиљада динара.

Ђорђе Милосављевић, фото П.Митић

Ту је и пројекат "Изолација", редитеља Марка Бацковића (са Марком Јоцићем потписује и сценарио), који може да рачуна на подршку од 29 милиона динара. Бацковићев пројекат је, такође, већ подржан од ЦС-а, на конкурсу за развој сценарија 2017.

ЗАФРАНОВИЋ БЕЗ ПОДРШКЕ

РЕДИТЕЉ Лордан Зафрановић са својим пројектом филма "Дјеца Козаре", није "прошао" ни на овом конкурсу ФЦС-а, у категорији суфинансирања филмова са националном темом.

На конкурс за суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова, који је ФЦС објавио 5. фебруара ове године, пристигла су 22 пројекта, а на листи оних који нису добили подршку нашли су се пројекти "Туђе ципеле" Николе Која, "Бела недеља" Бојана Вулетића, "Хероји" Предрага Велиновића, "Трпеле" Слободана Скерлића, "Секундант" Дарка Лунгулова, HIDE OUT 1453, Лазара Бодроже...