БЕОГРАД - Од старог Театра на Ђумруку до далеких предела Африке, преко сада већ историјских фудбалских мечева, али и нових уметничких пракси инспирисаних старим дечјим играма, 16. "Ноћ музеја" ове суботе крије неколико скривених драгуља широм Београда које, према препоруци организатора, не би требало пропустити.

Дружење у музејима, 18. маја од 16 часова до поноћи, на више од 60 локација широм Београда, проћи ће у знаку слобода, пре свега оних уметничких, па ће тако велику пажњу засигурно привући најшаренија и најгласнија изложба о Вудстоку у галерији УЛУС-а, култном музичом фестивалу одржаном пре пола века.

Савршено место за селфије или пак нека занимљива прича иза огледала тражиће се у Етнографском музеју где посетиоце чека раскошна поставка о великим, малим, раскошним и оним нешто скромнијим, али историјом богатим огледалима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Ноћ музеја" у знаку слободе

Љубитељи позоришних перформанса моћи ће да уживају у плесном, светлосном спектаклу редитеља Николе Завишића у Павиљону "Цвијета Зузорић", док ће они знатижељнији у Битеф театру моћи да провере како једно позориште куца и дише "иза завесе".

По укусу поштовалаца добрих криминалистичких прича свакако ће бити изложба -"Границе (не)могућег приче са царине" у Установи културе Стари град, а дружење у култној дискотеци код Лазе Шећера, која се налази у оквиру Дома Јеврема Грујића, биће у знаку пола века од београдске премијере мјузикла "Коса", која је одржана у Атељеу 212.

Манакова кућа ће на једно вече оживети дух београдског ноћног живота осамдесетих година прошлог века уз изложбу фотографија Миладина Јеличића. Његов "Ноћни шетач", хит изложба из 1985. године, враћа се у Манакову кућу са бројним успоменама на сада већ култне музичаре и звезде београдске рок сцене.

С друге стране, Завод за заштиту споменика културе града Београда своје посетиоце прошетаће кроз посве јединствене споменике културе - надалеко познате београдске кафане које су под заштитом као важна здања богата историјом и културом.

Докторова кула, пре него што уђе у велику реконструкцију, представиће изложбу која ће бити окосница будућег Музеја психијатрије. Тако ће у част 150 година од оснивања нашег националног театра и уласка у сталну зграду, премијерно у "Ноћи музеја" посетиоци Музеја Народног позоришта моћи да се отисну у дане с краја 19. века и сазнају како је изгледала борба за слободу на даскама које живот значе.

Уз дување рођенданских свећица, биће уприличено путовање кроз различите домове позоришта, све док се оно није сместило на данашњој адреси, у срцу града. Због чега је прва школована докторка радила као помоћница својих колега, ко је извршио први царски рез у Србији и за какве је то захвате употребљиван џиновски електромагнет заинтересовани ће моћи да сазнају у Музеју српског лекарског друштва, где их чека прича о Првој варошкој болници.

Најстарија сазидана болничка зграда у Београду данас је споменик културе од националног значаја у којем се налази музеј препун невероватних прича. Обожаваоци најважније споредне ствари на свету свој кутак пронаћи ће у Музеју ФК Црвена Звезда , где ће цело вече бити посвећено до тада највећем изазову како у историји клуба, тако и у историји југословенске фудбалске лиге.

Ове "Ноћи музеја" посетиоци ће моћи да се подсете на мај 1979. године када су црвено-бели хероји играли велико финале Купа УЕФА. Љубитељи путовања и друштвених мрежа у Музеју афричке уметности откриће сасвим ново лице Африке, кроз изложбу најлепших фотографија са Инстаграма, које откривају све чари свакодневног живота Источне Африке.

По узору на светске метрополе и београдско Ново гробље отвориће своје капије у "Ноћи музеја", а вођене туре овом јединственом музејском поставком на отвореном ове године биће посвећене нашим надреалистима и њиховим надреалним мислима, подвизима и делима, од Растка Петровића, преко Милоша Црњанског и Оскара Давича, Марка Ристића и његове супруге Шеве Ристић, па све до Коче Поповића.

Знатижељни посетиоци раскошног здања Београдске задруге, продајног центра "Belgrade Waterfront"-а (Геозавод), моћи ће да се упознају са једним од најбогатијих људи с почетка 20. века у Србији, председником саме Београдске задруге, контроверзним добротвором Луком Ћеловићем.

Цена улазница за 16. "Ноћ музеја" у претпродаји износи 450 динара, док ће на дан манифестације карта коштати 500 динара.