ДОСАДАШЊИ састав Управног и Надзорног одбора Српске књижевне задруге остаје непромењен у идуће три године. Ова одлука донета је на 102. редовној и изборној скупштини СКЗ, која је одржана у четвртак у Малој сали Задужбине Илије М. Коларца.

Тако ће и убудуће Управни одбор чинити академици Милован Данојлић (председник), Матија Бећковић, Динко Давидов и Василије Крестић, потпредседник ће бити Мило Ломпар, секретар Душко Бабић, док је в. д. управника и главни уредник књижевник Драган Лакићевић. Остали чланови су Бранислав Баћовић, Владимир Гречић, Војислав Коштуница, Славољуб Лукић, Радивоје Микић, Милија Михаиловић, Живорад Николић, Мира Радојевић, Рада Стојановић, Дарко Танасковић, Драган Хамовић, Миладин Шеварлић и сликар Милош Шобајић. Надзорни одбор СКЗ чиниће председник Милорад Иванишевић, Богољуб Алексић, Јован Чанак и Милан Тадић.

- Посебно ми је задовољство што отварам ову скупштину у години у којој је Народна скупштина донела уређен статус ове установе и прецизирала место СКЗ у нашој кулури. То је прва допуна Закона о СКЗ после 22 године и први пут се њиме уређује да можемо као један од извора финансирања имати буџет Републике Србије - рекао је Милован Данојлић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ИКОНЕ МОДЕРНИЗМА: Најављена београдска недеља архитектуре

На скупштини су усвојене измене и допуне правила СКЗ, а било је и речи о новим насловима у најстаријој едицији СКЗ плаво "Коло". У овој години биће објављена дела "О питањима карактера и моралног избора" Епиктета, "Књига о Шумановићу" у избору Драгана Лакићевића и Мила Ломпара, "Сонети" Виљема Шекспира, други том књиге "Српски народ и југословенска краљевина 1918-1941" Мире Радојевић, "Српски народ и Други светски рат (1941-1945) Александра Животића и "Изабране песме" Томислава Маринковића.

Са редовне и изборне скупштине СКЗ

На крају скупштине додељено је и признање новинару нашег листа Драгану Богутовићу. Захвалницу СКЗ уручио му је председник СКЗ Милован Данојлић.

- Сви посленици књиге и културе знају колико је овај вредни, неуморни и несебични човек деценијама афирмисао књигу, издаваче, ауторе и преводиоце, не само наше него свих других уставнова културе и издавачких кућа. Захваљујући његовим интервјуима, објавио их је око 900, широка јавност је обавештавана о свим нашим подухватима. Он није одустао од књиге ни у последњим годинама када су многе културне редакције јавних гласила одустале од књиге уопште - казао је Ломпар.