НА Ђурђевдан је, у Дрену код Обреновца, у 58. години, преминуо књижевник Славко Стаменић. Био је врсни приповедач разуђеног тематског распона, у којима се, на трагу Андрића и Киша, бавио судбинама особених појединаца у врло различитим историјским епохама, затим ликовима из библијског и хришћанског предања, али и савременим губитницима југословенске транзиције.

Неговао је поетски згуснут стил, али и нарочити смисао за садржаје изван општег занимања, потребу за откривањем нових, необрађених тематских поља. Осим језика увек саображеног приповедној ситуацији, Михајло Пантић је истакао "упечатљивост, уметнички дочарану пластичност Стаменићевих антихероја".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Преминуо Милош Параментић

Објавио је књиге прича "Санктус", "Тело у цркви", "Три секунде другога света", "Човјек и човјечица и Господ Бог", "Подари ми лепу смрт", као и кратке романе "Свита", "Смешенија" и "Липо ми је кад је теби лепо". Био је и критичар, приређивач избора из савремене српске поезије ("Бескрајна моћ говора"), из поезије Бране Цветковића, Десанке Максимовић и Драгиње Урошевић.